RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ISIL har erklært egen stat

ARKIVBILDE: Her står en militant opprører fra ISIL vakt ved en kontrollpost like ved oljeraffineriet i Baiji, nord for Bagdad.
ARKIVBILDE: Her står en militant opprører fra ISIL vakt ved en kontrollpost like ved oljeraffineriet i Baiji, nord for Bagdad. (Reuters)
Sist oppdatert:
Opprørsgruppen ISIL, som har tatt over store områder i Irak, har erklært en egen muslimsk stat.

Gruppen utnevner sin egen leder Abu Bakr al-Baghdadi som leder for staten og «alle muslimer, hvor enn de er i verden» i en lydfil publisert på internett, melder nyhetsbyrået AFP.

Opprørsgruppen har de siste ukene tatt over kontrollen i flere byer i Irak, og kontrollerer fra før av områder i Syria. Gruppen har tidligere uttalt at målet med opprøret i Irak er å etablere en muslimsk stat.

ISILs talsmann Abu Mohammad al-Adani hevder selv at opprettelsen av staten er «drømmen i alle muslimers hjerter» og «håpet for alle islamister».

Kalifat
ISIL har erklært at den nye staten er et kalifat – en type muslimsk styresett som ble brukt under Det osmanske riket for nesten 100 år siden.

– Selv om ISIL ofte beskrives som en bevegelse, en gruppe eller en milits, så ser de på seg selv som en stat. Derav navnet, sier midtøstenforsker Kjetil Selvik ved Chr. Michelsens institutt til NTB.

Selvik sier ISIL ikke bryr seg nevneverdig om hva resten av verden måtte mene om den selvutnevnte staten.

– Man trenger jo internasjonal anerkjennelse for å bli en stat. Det har ikke ISIL, og det vil de ikke få med det første. Men denne gruppen ser det slik at den ikke trenger noe grønt lys fra omverdenen for å opprette en egen stat, forklarer han.

Midtøsteneksperten sier opprørerne krever lydighet blant innbyggerne og monopol på maktbruk i de områdene de kontrollerer.

– De har vist seg å ha svært store problemer med å godta andre som ikke vil underlegge seg deres befalinger, sier Selvik.

Kjemper om Tikrit
Samtidig fortsatte kampene om kontrollen i den irakiske byen Tikrit. Søndag sendte irakiske myndigheter inn stridsvogner i et forsøk på å sende opprørerne ut av byen, som ligger 150 kilometer nordvest for Bagdad.

Søndag hevdet irakiske militærkilder overfor irakiske medier at landets styrker har rykket lenger inn i Tikrit, og at mesteparten av byen er «rensket» for opprørere, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Sikkerhetsstyrkene klarte i dag å styrke sin kontroll over mesteparten av Tikrit, hevdet en ikke identifisert militærkilde til TV-stasjonen Al-Sumaria.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere