RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Islam-ekspert: - Noen imamer er på glid når det gjelder blandingsekteskap

 GIFT: Arbeiderpartiets Hadia Tajik og Høyres Stefan Heggelund giftet seg i 2014. Dette bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Scanpix
 GIFT: Arbeiderpartiets Hadia Tajik og Høyres Stefan Heggelund giftet seg i 2014. Dette bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
At Arbeiderpartiets Hadia Tajik er gift med en norsk mann har skapt debatt blant norske muslimer.

- Kan muslimske jenter nå ekte ikke-muslimer eller er det bare narrespill? spør norsk-pakistanske Jeanette i et åpent brev til Tajik på nettsiden Human Rights Service.

Hadia Tajik - nestleder i Arbeiderpartiet - er nemlig gift med den norske Høyre-politikeren Stefan Heggelund. Bakgrunnen for debatten er at muslimske kvinner ifølge tradisjonell  islamsk lovgivning ikke skal gifte seg med menn som ikke er muslimer.

- Tradisjonell religiøs lovgivning åpner for at en mann kan gifte seg med en ikke-muslimsk kvinne, men ikke for at en muslimsk kvinne kan gifte seg med en ikke-muslimsk mann, sier spesialist på islam, Kari Vogt til Nettavisen.

ISLAM-EKSPERT: Kari Vogt. Foto: UiO

- Ikke sosialt uproblematisk
I det åpne brevet til Ap-politikeren - som nå er delt over 4500 ganger på Facebook -vil Jeanette ha svar på om Tajiks mann har konvertert til islam, eller om hun tillater at muslimske kvinner gifter seg ut av religionen.

- For i islam er det slik at når en muslimsk jente er gift med en vantro, så er hun selv vantro, skriver hun i brevet, som også er gjengitt på bloggen til Hege Storhaug.

Ifølge islam-ekspert Vogt er det forskjellige syn på dette.

- I vårt samfunn får det neppe store konsekvenser. Men de kvinnene som bryter loven møter et tungt press i store deler av den tradisjonelle muslimske verden. I Norge avhenger det mye av familien. Det er ikke helt sosialt uproblematisk, men det er lettere i Norge.

Les også: Må Hadia Tajik svare på private spørsmål?

- Vil få kritikk
Hun understreker likevel at også her kan et ekteskap mellom en muslimsk kvinne og en kristen mann skape reaksjoner.

- En muslimsk kvinne som gifter seg med en norsk mann vil få kritikk mot seg av en del trosfeller, men mange vil stille seg forstående til det. I Norge er det en relativt grei sak.

Ifølge Vogt er det ikke uvanlig at norske menn som gifter seg med muslimske kvinner, konverterer.

- Det blir en slags formell, administrativ konvertering.

Mannen er overhodet
At loven om ekteskap i islam skaper debatt i store deler av Europa, er det ikke tvil om.

- Dette er absolutt et tema for debatt. I deler av Europa finner man eksempler på religiøse lærde som argumenterer for at slike blandede ekteskap kan tillates. Men de er i mindretall, flertallet mener det ikke er mulig.

Vogt sier et forslag som dette krever nytenkning.

- Det er i ferd med å skje i en rekke vesteuropeiske samfunn.

Grunnen til at menn har lov til å gifte seg med ikke-muslimer, mens kvinner ikke har det, er at det i islamsk rettstenkning er mannen som bestemmer.

- Det at en ikke-muslimsk mann skal bestemme over en muslimsk kvinne er ikke akseptert, er et argument for de lærde.

Nettavisen har vært i kontakt med Aps kommunikasjonsavdeling, og de opplyser at Hadia Tajik ikke har anledning til å svare på spørsmålene nå.

Her kan du lese hele det åpne brevet til Hadia Tajik.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere