Gå til sidens hovedinnhold

- Islamistene har tatt Tikrit

Hjembyen til Iraks tidligere diktator Saddam Hussein er i hendene på militante islamister.

BAGDAD (NTB-Reuters-AFP): Ytterliggående islamister har tatt kontroll over hele Tikrit og løslatt hundrevis av fanger fra byens fengsler, opplyser politiet i Irak.

Tikrit var hjembyen til Iraks tidligere diktator Saddam Hussein. Byen ligger 15 mil nordvest for Bagdad og er provinshovedstad i Salahuddin.

Tidligere onsdag kom det meldinger om kamper i byen. Et medlem av det lokale provinsrådet fortalte til AFP at harde kamper raste i nordlige bydeler. Flere titall militante islamister var også i kamp med sikkerhetsstyrker ved hovedkvarteret til provinsmyndighetene i Salahuddin i sentrum av byen.

– Byen har falt

– Hele Tikrit er nå i hendene på de militante, sier en politisjef onsdag ettermiddag til AFP.

En annen politileder forteller at islamistene angrep fra nord, vest og sør, og at de tilhører jihadistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

Allerede tirsdag kom det melding om at flere landsbyer i Salahuddin var inntatt av opprørere fra ISIL. Tikrit er den andre provinshovedstaden som faller på bare to dager.

Offensiv

Opprørere har også erobret byen Mosul i provinsen Nineveh lenger nord og flere andre byer i den nordlige delen av Irak.

Onsdag rykket de også fram mot oljebyen Baiji, der de har satt fyr på en politistasjon og en rettsbygning.

ISIL har siden begynnelsen av året hatt kontroll over byen Falluja og deler av byen Ramadi. Begge ligger i Anbar-provinsen vest for Bagdad. (©NTB)

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken