*Nettavisen* Nyheter.

Islamister tok studenter og lærere som gisler

Islamistiske opprørere i Irak tok lørdag studenter og ansatte ved universitetet i Ramadi som gisler.

07.06.14 16:44

Samtidig er nærmere 60 personer drept i kamper i Mosul.

Ifølge politiet tilhører gjerningsmennene islamistgruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), som anses for å ha forbindelser til terrornettverket al-Qaida.

De skal ha tatt seg inn på universitetet natt til lørdag ved å drepe flere vakter og sprenge ei bru som leder til hovedinngangen.

Sykehuskilder opplyser at de har fått inn to drepte, en politimann og en student, etter gisselaksjonen.

Studenter satt fri
Sikkerhetsstyrker omringet universitetsbygget og gikk etter hvert til aksjon mot opprørerne.

- Sikkerhetsstyrkene friga alle de mannlige og kvinnelige studentene som var gisler i sovesalene på Anbar-universitetet, opplyser viseinnenriksminister Adnan al-Assadi i en pressemelding.

Det ble imidlertid ikke sagt noe om skjebnen til de ansatte som også var på universitetsområdet da gisselaksjonen startet.

Sikkerhetsstyrkene har også tatt tilbake kontrollen over vaktpostene og inngangene til universitetet, ifølge pressemeldingen.

Eksamensperiode
En professor som var fanget i fysikkbygget, forteller at noen av de ansatte som bor utenfor Ramadi, hadde tilbrakt natten på universitetet fordi det er eksamensperiode.

- Vi hørte intens skyting rundt klokka 4. Vi trodde det var sikkerhetsstyrker som kom for å beskytte oss, og ble overrasket da vi så at det var væpnede menn.

- De tvang oss til å gå inn på rommene, og nå kommer vi oss ikke ut, sa professoren på telefon til Reuters mens dramaet fremdeles pågikk.

Senere klarte han og 15 kolleger og studenter å rømme.

- Jeg fikk med meg noen av studentenes eksamenspapirer i en bag, og kledd i dress og slips hoppet jeg over gjerdet, og nå er jeg på utsiden, kunne han senere fortelle.

Kamper i Mosul
Samtidig fortsatte kampene mellom sunni-islamistiske opprørere og sikkerhetsstyrker i den nordirakiske byen Mosul. Der skal 21 politifolk og 38 opprørere være drept i lørdagens kamper. Dagen før ble minst 36 personer drept i Mosul og andre områder av Nineveh-provinsen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag