Det internasjonale, islamistiske partiet Hizb ut-Tahrir holder søndag årsmøte i København.

Ifølge danske TV 2 har det vært forventet et oppmøte på omkring 1.000 medlemmer og sympatisører av gruppen i tillegg til en demonstrasjon.

- Overordnet sett vil vi gjerne ha et kalifat som det som fantes for 1.400 år siden i Midtøsten. Det er et stort prosjekt å etablere en stat som skal være verdensomspennende og som blir verdens dominerende supermakt, sier pressetalsmann Junes Kock til TV 2.

Vil innføre sharialover

Kock mener det ikke er menneskers oppgave å lage lover og at det er sharialover som er grunnlaget for staten.

Hizb ut-Tahrir har vært aktiv i Danmark siden 1990-tallet, og målet deres har vært det samme hele veien - å kjempe for et verdensomspennende islamistisk kalifat.

Vil at folk selv skal konvertere

Et kalifat forutsetter at alle mennesker konverterer til islam, men Hizb ut-Tahrir ønsker ikke at det skal skje ved tvang. Junes Kock sier at det skal være folk selv som tar avgjørelsen.

På bakgrunn av dette er tror ikke det islamistiske partiet at det er realistisk å få et kristent land som Danmark til å konvertere.

- Vi jobber for et kalifat i land der det primært bor muslimer. Her hjemme i Danmark er oppgaven vår mer å sørge for muslimers rettigheter og beskytte deres identitet, sier Kock.

Rundt 150 sentrale medlemmer

På dansk betyr Hizb ut-Tahrir «Befrielsespartiet», og på verdensbasis har partiet eksistert siden 1953.

Ifølge danske TV 2 anslås det i dag at partiet har omkring 150 sentrale medlemmer i Danmark, mens det til årsmøtet pleier å komme rundt 1.000 mennesker.

På verdensbasis har Hizb ut-Tahrir mellom 5.000 og 10.000 kjernemedlemmer fordelt på 40 aktive land. Den øverste ledelsen holder til i Jordan.