RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SEBASTIAN WILLNOW (AFP)

Island et skritt nærmere EU

Sist oppdatert:
EU-kommisjonen anbefaler medlemslandene å starte forhandlingen om Islandsk medlemskap.

Det melder NTB. Dette betyr at Sagaøya er ett steg nærmere medlemskap i EU, hvilket innebærer at Norge og Liechtenstein vil stå igjen som de enste EØS-landene utenfor EU.

Ifølge islandske politikere vil det ta mellom ett og to år før forhandlingene er sluttført.

Historisk
Beslutningen om å søke EU-medlemskap ble tatt under en avstemning i Alltinget på Island i fjor sommer. Det var et knapt flertall på 33 mot 28 stemmer som ønsket medlemskap.

Islands statsminister omtalte den gang avstemningen som historisk.

- Dette er sannsynligvis den mest historiske avstemningen i Alltinget siden grunnleggelsen av republikken, sa Johanna Sigurdardottir til Reuters etter avstemningen.

Var sterk motstander
Island har tidligere vært en sterk motstander av EU, men den økonomiske krisen banet vei for nye argumenter for å tilslutte seg organisasjonen.

I Norge har det ennå ikke blitt åpnet for en ny EU-debatt til tross for at mange politikere mener at den norske befolkningen er moden for en ny folkeavstemning.

Det har vært to folkeavstemninger om norsk EU-medlemskap. Første gang var i 1972 (daværende EF), og forrige avstemning var i 1994.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere