RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Island har allerede levert EU-søknad

Foto: SEBASTIAN WILLNOW (AFP)
Sist oppdatert:
Dagen etter at et splittet Allting bestemte seg for å søke EU-medlemskap, er søknaden overlevert til EU.

Etter lang tids diskusjon bestemte et splittet Allting seg for at landet var nødt til å søke EU-medlemskap for å sikre stabilitet i landet. Avgjørelsen var ventet etter at landets økonomi kollapset totalt i forbindelse med finanskrisen.

Som Nettavisen kunne skrive i går kan det ta lang tid før landet blir et fullverdig medlem. Statsminister Sigurdardottir sa i går at at samtalene kan ta 2,5 til 3,5 år.

Søknaden er allerede levert
Men landet har ingen planer om å trekke ut prosessen lenger enn det som er nødvendig. Den formelle søknaden for EU-medlemskap er allerede overrakt det svenske presidentskapet i EU.

– Den islandske ambassadøren til Sverige har møtt med utenriksministeren og levert søknaden om opptakelse i EU, sier talskvinne Urdur Gunnarsdottir.

– Ambassadøren til EU har samtidig møtt med ledere i EU-kommisjonen i Brussel for å informere dem om det samme, forteller hun.

Uvisst hvor lang tid prosessen tar
EU har tidligere åpnet for at Island kan få hurtigbehandling for sin søknad, slik at landet kanskje kan komme inn fra 2011, dermed foran andre Europeiska land som ønsker å bli med i unionen.

Carl Bildt, som leder EUs presidentskap ut året, sa i går at 2011 er for tidlig.

Arni Thor Sigurdsson, lederen for Islands parlamentariske komité som håndterer EU-saker, tror ikke Island kan bli medlemmer før i 2013. Dette avhenger både av hvordan forhandlingene går, og en eventuell folkeavstemning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere