RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Islands tidligere statsminister risikerer tiltale

Sist oppdatert:
Islands tidligere statsminister Geir Haarde bør tiltales for sin rolle i finanskrisen, mener en granskingskommisjon i Alltinget.

Reykjavik (NTB-Reuters): Tidligere utenriksminister Ingibjörg Solrun Gisladottir, tidligere finansminister Arni Mathiesen og tidligere næringsminister Björgvin Sigudsson gjorde seg også skyldige i grov forsømmelse og bør stilles for retten, mener kommisjonen.

Granskingskommisjonen er imidlertid splittet. Bare fem av de ni medlemmene stiller seg bak rapporten som ble lagt fram lørdag.

To av de øvrige medlemmene ville ikke stille Sigurdsson for retten, mens to var imot å reise tiltale mot noen medlemmer av den forrige regjeringen.

Domstolen har aldri hatt en eneste sak på sitt bord, og Alltingets behandling blir derfor imøtesett med stor spenning på Island.

- Dette er en alvorlig anklage mot vårt politiske system, mot politikerne våre, mot parlamentet og mot børsen. Det er et problem vi må gå løs på, sier statsminister Jóhanna Sigurdardóttir.

Hun beklager at granskingskommisjonen ikke lyktes med å komme fram til enighet, og vil ikke kommentere innholdet i rapporten.

- Jeg kan ikke kommentere muligheten for at de tidligere statsrådene blir stilt for Landsdomur. Jeg trenger tid til å lese denne rapporten, sa hun lørdag.

Islands økonomi fikk store problemer som følge av bankkrisen, og daværende statsminister Geir Haarde, sentralbanksjef David Oddsson og en rekke andre tidligere topper har fått skylden for manglende vilje og evne til å kontrollere bankene. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere