*Nettavisen* Nyheter.

Islandske banksjefer dømt til fengsel

Reykjavik (NTB-Reuters-TT): Fire tidligere Kaupthing-sjefer er dømt til fengselsstraffer på mellom tre og fem år for å ha lurt markedet rett før banken kollapset i 2008.

Noen uker før banksammenbruddet på Island annonserte Kaupthing at sjeik Mohammed Bin Khalifa Bin Hamad al Thani fra Qatar hadde kjøpt 5 prosent av banken. Handelen styrket aksjemarkedets tro på Kaupthing, men det banken ikke opplyste om var at handelen ble gjennomført med et lån fra Kaupthing selv.

Det var en granskningskommisjon nedsatt av Islands nasjonalforsamling som til slutt la fram opplysningene om lånet.

Tingretten i Reykjavik dømte bankens tidligere administrerende direktør Hreidar Mar Sigurdsson til fem og et halvt års fengsel, mens tidligere styreleder Sigurdur Einarsson fikk fem års fengsel.

Magnus Gudmundsson, som var administrerende direktør for Kaupthing i Luxembourg, fikk tre års fengsel, mens Olafur Olafsson, som var bankens nest største aksjonær før kollapsen, fikk tre og et halvt års fengsel.

Saken er den største som så langt er reist i kjølvannet av bankkrisen på Island. Aktor Olafur Thor Hauksson førte 50 vitner i retten. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.