RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Islandske folkevalgte godtar Icesave-avtale

Reykjavik (NTB-Reuters-AFP): Islandske folkevalgte har stemt for å betale milliarder til Storbritannia og Nederland som kompensasjon for penger som gikk tapt da nettbanken Icesave gikk over ende i fjor.

33 medlemmer av Alltinget stemte for forslaget onsdag kveld, mens 30 stemte imot, ifølge nettutgaven til avisa Morgunbladid. Stemmegivningen varte over tre timer, og debatten var til tider opphetet.

- Historien vil vise at vi har gjort det rette, sa finansminister Steingrimur Sigfusson, som også er leder for partiet De venstregrønne.

Forslaget som ble vedtatt, innebærer at en sum tilsvarende over 30 milliarder norske kroner skal betales til myndighetene i Storbritannia og Nederland. Summen er kompensasjon for midler som ble utbetalt til innskytere som tapte penger da islandske Landsbanki og nettbanken Icesave gikk over ende under finanskrisen i fjor høst.

Planen om å dekke tapet er svært kontroversiell på Island, og over 35.000 mennesker - av en befolkning på til sammen 320.000 - har skrevet under på et brev med krav om at forslaget må avvises.

Motstanden mot Icesave-avtalen har vært en hindring for behandlingen av Islands EU-søknad. Pengestriden har også ført til store forsinkelser i utbetalingen av krisestøtte til Island fra Det internasjonale pengefondet (IMF). (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere