RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

ISM-indeksen rett under konsensus

Sist oppdatert:
Innkjøpssjefindeksen i USA var nær uendret fra mars til april, og endte rett under konsensus. Fallende lagre var hovedårsaken, mens de andre delindeksen gikk i positiv retning
Det går frem av tall fra Institute for Supply Management publisert mandag ettermiddag.

ISM-indeksen for industrisektoren endte på 62,4 for april, mens det var ventet 62,7. I mars endte ISM-indeksen på 62,5.

Når det gjelder delindeksen så steg prisindeksen fra 86 i mars til 88 i april, mens ansettelsesindeksen steg fra 57 til 57,8. Hoveddelen av fallet skyldes lavere lagre, og lagerindeksen falt fra 48,3 til 44,8 i april. Produksjonsindeksen steg fra 65,5 til 67.

Bakgrunn: ISM - USA

ISM manufacturing survey er en månedlig undersøkelse som utgis av Institute for Supply Management den første arbeidsdagen i måneden. Medlemmene i denne organisasjonen er for det meste innkjøpssjefer i store selskaper. De merker dermed fort om økonomien er på vei opp, for eksempel ved at priser stiger eller at det tar lengre tid å få levert varer.

Spørreundersøkelsen blant medlemmene er nasjonal og dekker industrisektoren. Det kommer også regionale tall, og det kommer et eget tall for service-sektoren. Disse publiseres uavhengig av dagens tall.

ISM-undersøkelsen inneholder en rekke tall og målinger, men mest fokus er det på selve hovedtallet: PMI - "Innkjøpssjef-indeksen".

Et tall under 50 indikerer nedgang, mens et tall over 50 indikerer oppgang.

ISM-undersøkelsen er viktig fordi den foretas blant personer som må antas å sitte tett på den økonomiske utviklingen i bedriftene, samtidig som den publiseres raskt etter at undersøkelsen er gjennomført. På den andre siden reflekterer den synspunkter, ikke harde fakta.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere