Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel: - Gilbert er ikke utestengt på livstid

Gaza 20140701. Den norske legen Mads Gilbert er i Gaza for å hjelpe til på Shifa-sykehuset. Han sier byens innbyggere frykter angrep fra Israel etter at tre israelske tenåringer ble funnet drept mandag. Foto: Privat / NTB scanpix
Gaza 20140701. Den norske legen Mads Gilbert er i Gaza for å hjelpe til på Shifa-sykehuset. Han sier byens innbyggere frykter angrep fra Israel etter at tre israelske tenåringer ble funnet drept mandag. Foto: Privat / NTB scanpix Foto: Privat (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Israel svarer på kritikken rundt Mads Gilberts utestengelse fra Gaza.

- Mads Gilbert bruker igjen media på en kynisk måte når han sier at Israel har utestengt ham fra Gazastripen på livstid. Han er utestengt for øyeblikket. Det foreligger ingen beslutning om en permanent utestengelse, sier viseambassadør ved den israelske ambassaden i Oslo, George Deek, til Nettavisen.

- Det er veldig viktig å presisere at denne beslutningen ble kun tatt på bakgrunn av sikkerhetsmessige grunner, og er ikke relatert til hans medisinske arbeid eller aktivitet, sier Deek.

Det er den norske ambassaden i Tel Aviv som har opplyst til Gilbert at han er nektet innreise på livstid.

«De har oppgitt at du er nektet innreise til Gaza via Erez «on security grounds from the security authorities» med permanent varighet fra 28. juli 2014,» lyder brevet fra ambassaden til Gilbert, som Nettavisen har fått tilgang til.

- En fryktelig politiker
Deek understreker at Israel slipper inn titalls av leger fra hele verden, medisinsk utstyr og andre nødforsyninger inn til Gaza, og at de i tillegg tar imot pasienter fra Gaza og gir dem legebehandling i Israel.

- Han er sikkert en enestående lege, men han er en fryktelig politiker. Han bruker sitt legevirke til å promotere falske anklager mot Israel.

- De senere årene har han politisert humanitært arbeid, sier Deek.

- Men hvorfor er han en sikkerhetsrisiko, Deek?

- Vi har en veldig aktiv og kunnskapsrik etterretningstjeneste i Israel, og det er de som gjør trusselvurderinger, akkurat som PST her i Norge. Når de beslutter at det er en sikkerhetsrisiko i en aktivitet, så kan vi ikke utdype dette, sier Deek.

Israels viseambassadør i Norge, George Deek.

Gilbert har reist inn og ut av Gaza i over 30 år for å gi medisinsk hjelp. I sommer var han tilbake ved Shifa-sykehuset. I oktober vendte han tilbake for å følge opp pasienter og arbeide videre med flere forskningsprosjekter ved det samme sykehuset, men ble stoppet på grensen, melder NTB.

- Det er mitt mandat
Den norske ambassaden i Tel Aviv tok saken opp med israelske myndigheter. Svaret var at legen er utestengt av sikkerhetsgrunner og at innreiseforbudet er permanent.

- Dette handler ikke om Mads Gilbert. Dette handler om befolkningen i Gaza sin rett til å få hjelp i en katastrofesituasjon. Katastrofen i Gaza er ett hundre prosent menneskeskapt. Og det er Israel som er helseproblemet nummer én i Gaza, sier Mads Gilbert til Nettavisen.

- Det er ingen andre stater som ville ha sluppet unna med å nekte internasjonalt helsepersonell adgang, sier Gilbert.

- Om jeg har kommet med kritiske bemerkninger om hvordan befolkningen i Gaza behandles, så er det innenfor vårt mandat som helsepersonell. Vi skal påpeke samfunnsforhold som skaper uhelse og død. Enten det er tobakk, trafikk eller bombing og beleiring. Vi kan ikke bare tørke opp blodet, sier Gaza-legen.

Han sier det er hans plikt å fortelle om situasjonen i Gaza, og opplyse om antall drepte sivile, barn og kvinner.

- Hvis jeg ikke sier det, så svikter jeg mitt mandat. At det skal defineres som en sikkerhetsrisiko, er helt meningsløst, sier Gilbert.

Sykehusdirektør ved Universitetssykehuset i Nord-Norge Tor Ingebrigtsen har sendt brev til norske helsemyndigheter angående Gilberts innreisenekt.

- Høie må på banen
Administrerende direktør ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Tor Ingebrigtsen, har fredag formiddag sendt et brev til Helse- og omsorgsdepartementet og helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) angående Mads Gilberts innreisenekt til Gazastripen.

«Jeg ber departementet ta initiativ for å avklare den konkrete problemstillingen med sikte på at fagpersonell fra Universitetssykehuset Nord-Norge HF igjen kan fortsette sitt langsiktige medisinske arbeid i samarbeid med palestinsk helsevesen i okkuperte palestinske områder inklusive Gaza, skriver helsedirektøren i brevet,» som Nettavisen har fått tilgang til.

Videre mener sykehusdirektøren at det er uforståelig og uakseptabelt at Gilbert blir nektet adgang med begrunnelse om å være en sikkerhetsrisiko.

«Å nekte innreise for etterspurt fagmedisinsk spesialpersonell til områder med uttalte og udekkete medisinske behov er etter vår mening uforståelig og uakseptabelt. I dette tilfellet skjer det i et område, Gaza, der staten Israel har uinnskrenket grensekontroll og kontrollerer en sivilbefolkning som samtidig har store og udekkete medisinske behov.»

- Svært bekymret

«Jeg er svært bekymret for en utvikling der medisinske team og enkeltpersoner nektes adgang til befolkningsgrupper som har behov for ekstern medisinsk støtte i nødssituasjoner. Det finnes etter min mening ingen dokumentasjon på at overlege Gilbert representerer noen sikkerhetsrisiko gjennom sitt langvarige medisinske arbeid i Gazas helsevesen,» skriver sykehusdirektøren.


Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!