RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Israel: - Nordmennene snakker usant

Sist oppdatert:
De norske aktivistene hevder angrepet skjedde under morgenbønnen.

De tre norske Gaza-aktivistene Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi holdt en pressekonferanse på Gardermoen torsdag ettermiddag. Da fortalte de om den israelske aksjonen om bord på nødhjelpsskipet som krevde ni menneskeliv.

- Det startet akkurat da det ble ropt for morgenbønn, som startet klokken fire. Og da folk hadde gått for å be, startet operasjonen, sa Nidal Hejazi, leder for Free Gaza Norge, under pressekonferansen.

Israel benekter
Dette blir imidlertid avvist fra det israelske forsvaret (IDF).

- IDF benekter fullstendig at bordingen skjedde da muslimer holdt morgenbønn om bord. Alle videoer viser tydelig det motsatte, opplyser Bjørn Hermann, talsmann for IDF, til Nettavisen.

Nederst i saken kan du se en video som Israel har offentliggjort. Videoen skal være filmet like før israelske styrker bordet skipet.

Les også: - En følelse av suksess, selv om liv har gått tapt
Les også: Fredsgruppe knyttes til tidligere terrorforsøk

- Den israelske marinen (IDF) bordet skipet kort tid etter klokken 04.00, etter at dette hadde blitt varslet mangfoldige ganger. Slik man tydelig ser av videoopptakene fra båtens eget sikkerhetskamera, IDFs nattvideo og aktivistenes egne kamera, er det klart at de som befant seg på dekk var vel forberedt på sammenstøt, med kniver, jernstenger, skuddsikre vester og granater, fortsetter Hermann.

DEBATTEN RASER: Her kan du debattere konvoiangrepet

Se video av bordingen.

(Saken fortsetter under videoen).

- En slags suksess
Hendelsen har skapt sterke reaksjoner fra internasjonalt hold. Mange verdensledere har fordømt den israelske aksjonen og krever en umiddelbar opphevelse av Gaza-blokaden. I tillegg har FN og EU etterlyst en internasjonale, uavhengig gransking av hendelsen.

Videre har hendelsen generert en formidabel medieoppmerksomhet. Norske Espen Goffeng, som var med på skipet, er svært tilfreds med at bordingen har igjen satt søkelys på Palestina-spørsmålet.

- Prisen for dette er de ni døde. Når vi har snakket sammen med hverandre i fengsel, så er jo dette en seiersfølelse. Effekten er jo helt enorm, sier Goffeng under pressekonferansen.

- Vi ble spurt av CNN om vi så på dette som en suksess, og det er vel en følelse av det selv om liv har gått tapt.

Goffeng, Hejazi og Kjøs ble holdt i israelsk varetekt fra mandag til onsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere