Gå til sidens hovedinnhold

- Israel aksepterer våpenhvile

President Nicolas Sarkozy sier at Israel har akseptert en våpenhvile.

Sarkozy sier onsdag ettermiddag at både Israel og de palestinske myndighetene representert ved Fatha-bevegelsen, har akseptert en våpenhvile som ble lagt fram av Egypt, melder Reuters.

- Presidenten er tilfreds med at Israel og de palestinske selvstyremyndighetene har akseptert en fransk og egyptisk våpenhvileavtale som ble presentert i Sharm el-Sheikh i går kveld av den egyptiske presidenten Hosni Mubarak, opplyser Sarkozys kontor i en pressemelding.

- Statssjefen ber om at denne avtalen blir implementert så raskt som mulig slik at lidelsen til sivilbefolkningen kan ta slutt, opplyses det om i pressemeldingen. Detaljene rundt avtalen er ennå ikke blitt offentliggjort.

Har ikke godtatt avtalen
Men Israel opplyser at Egypts våpenhvileforslag fortsatt er på diskusjonsnivå, ifølge nyhetsbyrået.

- Vi ønsker det franskegyptiske initiativet velkommen. Vi ønsker at den lykkes, sier Mark Regev, som er talsperson for Israels statsminister Ehud Olmert.

- Diskusjonen fortsetter med utgangspunkt i initiativet, sier Regev.

En høytstående Hamas-representant, Osama Hamdan, sier at heller ikke de har godtatt noen våpenhvileavtale.

- Vi diskuterer samtlige initiativer som er lagt frem. Vi kan ikke si at det er blitt tatt en spesifikk beslutning når det gjelder dette initiativet, sier Osama Hamdan til Aljazeera.net.

Tidligere onsdag ble det kjent at Israel hadde sagt seg villig til å opphøre angrepene tre timer hver dag for å tilrettelegge for en humanitær korridor inn til Gaza. En talsperson for Hamas sa at de også ville respektere denne tre timer lange pausen, som trådde i kraft onsdag klokken 12.00 norsk tid, og ikke avfyre raketter mot Israel under denne våpenpausen.

Allerede klokken 15.20 norsk tid meldes det om at kamphandlingene er i gang igjen inne i Gaza by, melder Reuters.

600 drept
Israels offensiv mot Hamas på Gazastripen startet 27. desember etter at bevegelsen tok opp rakettangrepene etter at våpenhvileavtalen opphørte 19. desember. Så langt har om lag 600 palestinere blitt drept og 2400 skadd i de israelske angrepene. Rundt 200 barn er blant de drepte.

Fem israelere har blitt drept i Hamas’ rakettangrep i samme periode.