Gå til sidens hovedinnhold

Israel avbryter fredssamtaler etter palestinsk avtale

Israel avbryter fredssamtalene med palestinerne som svar på forsoningsavtalen mellom Hamas og PLO. Israels statsminister sier avtalen med Hamas «dreper freden».

Beslutningen ble tatt av den israelske regjeringens sikkerhetsutvalg torsdag, dagen etter at Hamas kunngjorde nyheten om avtalen med den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier avtalen er et stort tilbakeskritt for fredsprosessen i Midtøsten.

- Avtalen med Hamas dreper freden, sier Netanyahu til TV-stasjonen NBC.

Sanksjoner

I tillegg til å avbryte fredssamtalene med palestinerne, vil israelske myndigheter også innføre økonomiske sanksjoner mot den palestinske selvstyremyndigheten på Vestbredden. Hvor omfattende disse sanksjonene vil bli, er ennå ikke kjent.

Palestinernes tidligere sjefforhandler Saeb Erekat sier palestinske myndigheter nå vurderer «alle muligheter» som svar på at Israel velger å trekke seg fra fredsprosessen og straffe den palestinske selvstyremyndigheten.

- Det viktigste for palestinerne nå er forsoning og nasjonal enhet, understreker han.

Spiker i kisten

Både Israel og USA har Hamas på sine lister over terrororganisasjoner. Onsdag kunngjorde Ismail Haniyeh, statsminister for Hamas-regjeringen som styrer Gazastripen, at bevegelsen har inngått en forsoningsavtale med PLO, som den palestinske presidenten Mahmoud Abbas tilhører.


Avtalen innebærer blant annet at Hamas og Fatah, den største politiske gruppen i PLO, skal danne en ny enhetsregjering innen fem uker og at det holdes nasjonale valg om et halvt år.

Hamas og PLO har vært i sterk strid med hverandre siden Hamas tok makten på Gazastripen i 2007 og kastet Fatah ut fra området.

Torsdagens utspill fra Israel er trolig den siste spikeren i kisten for forsøket på å få fredsprosessen i Midtøsten på skinnene igjen.

Avlyste møte

Da nyheten om den palestinske forsoningsavtalen ble kjent onsdag, avlyste Israel umiddelbart et møte med palestinske forhandlere.

På dette møtet skulle partene forsøke å finne ut hvordan fristen for de USA-støttede fredssamtalene skulle kunne bli forlenget. Fristen for å komme fram til en fredsavtale, var opprinnelig satt til 29. april.

Etter kunngjøringen av forsoningsavtalen, som kommer etter flere år med mislykkede forsøk på palestinsk forsonlig, var Israel klar på at det er umulig for israelerne å forhandle med Abbas om fred dersom han inngår partnerskap med Hamas. (©NTB)

Kommentarer til denne saken