RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel ber 100.000 forlate hjemmene sine

Rakettuskyting fra Gaza mot Israel sett fra den israelske byen Sderot.
Rakettuskyting fra Gaza mot Israel sett fra den israelske byen Sderot. Foto: Jack Guez (Afp)
Over 200 er så langt drept i krigen.

Israel råder 100.000 palestinere på Gazastripen til å forlate sine hjem. Fristen for å forlate boligene er satt til klokka 8 onsdag morgen.

Det er palestinere nord på Gazastripen som har mottatt advarselen.

Advarselen ble gitt i form av en forhåndsinnspilt telefonbeskjed, skriver den israelske avisa Jerusalem Post. Formålet er å forhindre at sivile palestinere blir skadd i forbindelse med israelske angrep.

Hamas, som har makten på Gazastripen, mener advarslene er «psykologisk krigføring» og oppfordrer folk til å ignorere dem.

Vil forhandle

Israels tidligere etterretningssjef Efraim Halevy mener den israelske regjeringen bør innlede forhandlinger med Hamas.

Det er slett ikke ønskelig å forhandle med Hamas, men alternativene er verre, sier den tidligere Mossad-sjefen til CNN.

– Hamas er utvilsomt et dårlig alternativ. Men det fins verre grupper enn Hamas, sier Halevy, og viser til den sunnimuslimske opprørsgruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) som nå kontrollerer deler av Syria og Irak.

A picture taken from the southern Israeli city of Sderot shows smoke billowing from the Gaza Strip following an Israeli air strike on July 15, 2014. Prime Minister Benjamin Netanyahu pledged today to ramp up Israel's military campaign against Gaza, after an Egyptian truce plan failed to end eight days of cross-border fire. AFP PHOTO / JACK GUEZ


– Ubehagelig

ISIL, som nylig skiftet navn til Den islamske staten (IS), er nå på frammarsj og i ferd med «å strekke ut sine fangarmer etter Gazastripen», sier Halevy.

Den tidligere Mossad-sjefen erkjenner at det vil være «politisk ubehagelig» for Israel å anerkjenne Hamas som en forhandlingspartner, men han viser til at det har skjedd tidligere – rett nok i all hemmelighet og via mellommenn.

Feilslått

Halevy er dermed på linje med den anerkjente tankesmia International Crisis Group, som i en rapport denne uka konkluderer med at Israels politikk overfor Hamas er feilslått.

Fakta: Gazastripen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Gazastripen er på størrelse med Hamar kommune og hjem for om lag 1,7 millioner palestinere.

* Området ble okkupert av Israel under seksdagerskrigen i 1967, men gitt tilbake til palestinerne i 2005. Israel kontrollerer fortsatt grensene, luftrommet og kysten utenfor.

* I 2006 vant Hamas valget i de palestinske områdene, men fikk ikke kontroll over de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene på Gazastripen.

* I 2007 kom det til væpnet strid som endte med at Hamas jaget de palestinske sikkerhetsstyrkene ut av enklaven.

* Palestinernes president, Fatah-leder Mahmoud Abbas, oppløste den Hamas-dominerte regjeringen, men Hamas fortsetter å styre på Gazastripen.

* Israel har innført en streng blokade av området, og militante palestinske grupper har svart med å skyte tusenvis av hjemmelagde raketter mot det sørlige Israel.

* Israel har gjennomført flere store militæroffensiver, men inngikk i november 2012 en våpenhvile med Hamas.

* Israel har opprettholdt blokaden og 8. juli kom det til ny væpnet konflikt.

* 203 palestinere er siden drept i israelske angrep mot området, mens én israeler er drept i et palestinsk rakettangrep fra Gaza.

– Politikken med å isolere Hamas har virket mot sin hensikt. Forsøkene på å styrte eller svekke Hamas har vært og er misforstått, mener Robert Blecher som leder ICGs virksomhet i Midtøsten.

Politisk rammeverk

– Jo raskere den blir reversert, desto raskere kan Gazas innbyggere gjenoppta noe i nærheten av normale liv, kan israelerne komme ut av tilfluktsrommene og palestinerne reparere sine indre anliggender og forberede seg på en reformert fredsprosess, sier han.

– Den eneste måten å hindre at en ny våpenhvile rakner like raskt som den forrige, er å forankre den i et politisk rammeverk, lyder ICGs råd til den israelske regjeringen.

Blodig krig

De israelske angrepene mot Gazastripen har nå kostet 203 menneskeliv, opplyser sykehuskilder.

Minst seks palestinere ble drept i israelske angrep natt til onsdag. To menn ble drept da israelske fly bombet et hus i Rafah helt sør på Gazastripen, og kort tid etter ble en ung palestiner drept i et annet angrep.

Senere på natta ble nok en palestiner drept i et angrep mot Rafah og en 19-åring ble drept i et angrep mot farens hus i Khan Yunis. En annen mann ble drept av en israelsk stridsvogngranat i Khan Yunis.

Bombet Hamas-ledere

Israelske kampfly la natt til onsdag også hjemmet til Hamas-lederen Mahmud al-Zahar i Gaza by i grus. Ingen befant seg i huset da angrepet fant sted, opplyser palestinske øyenvitner og sikkerhetskilder.

Israelske kampfly skal ha angrepet hjemmene til tre andre Hamas-ledere natt til onsdag, men ingen skal ha blitt drept i disse angrepene.

A wounded man is brought into the al-Shifa hospital in Gaza City on July 15, 2014, following an Israeli air strike. Israel resumed a punishing air campaign against Gaza on July 15 after its Palestinian foe Hamas rejected a truce and fired dozens of rockets over the border, killing an Israeli for the first time. AFP PHOTO / MAHMUD HAMS


77-åring drept

Fem palestinere ble drept i israelske angrep mot Gazastripen tirsdag, blant dem en 77 år gammel mann. Fire mennesker ble også drept i et israelsk flyangrep på Golanhøydene i Syria tirsdag.

Israel fikk også sitt første dødsoffer tirsdag, da en 37 år gammel mann som var på vei til Gaza-grensen for å dele ut godteri til israelske soldater, ble drept i et palestinsk rakettangrep.

To av tre sivile

75 prosent av de drepte på Gazastripen de siste åtte dagene, var ifølge FNs kontor for koordinering av humanitærhjelp (OCHA) sivile. 38 av de drepte var barn.

Nærmere 1.400 palestinere er såret i angrepene, rundt 650 av dem kvinner og barn.

Ifølge OCHA har 18.000 palestinere nå søkt tilflukt i skoler på Gazastripen, men heller ikke disse går fri av de israelske angrepene.

79 skoler og 23 helsesentre har hittil fått materielle skader i angrepene, mens 1.370 bolighus er lagt i grus eller påført store skader. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere