RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel ber Norge følge etter Trump

USAs president Donald Trump anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad.
USAs president Donald Trump anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Foto: Evan Vucci (AP)
Sist oppdatert:
Israel oppfordrer Norge til å flytte ambassaden og anerkjenne Jerusalem som landets hovedstad.

President Donald Trump kunngjorde onsdag at USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad og varslet samtidig en flytting av den amerikanske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem. Kunngjøringen har skapt voldsomme reaksjoner i den arabiske verden. Også mange vestlige land har reagert kraftig på USAs anerkjennelse av Jerusalem som den israelske hovedstad.

Den israelske ambassaden i Oslo oppfordrer Norge til å gjøre det samme som USA.

- Vi ønsker velkommen den amerikanske presidentens anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, og håper at alle land, inkludert Norge, vil følge president Trumps avgjørelse. Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide er godt kjent med Israels standpunkt på dette området, sier den israelske ambassaden i en uttalelse til Nettavisen.

FN mener den østlige delen av Jerusalem er ulovlig okkupert og annektert av Israel.

UD: - Uaktuelt
Utenriksdepartementet (UD) sier det er helt uaktuelt å flytte den norske ambassaden fra Tel Aviv til Jerusalem.

- Som utenriksministeren opplyste i går, er det ikke aktuelt å endre på plasseringen av vår ambassade, sier kommunikasjonssjef i UD, Frode Andersen, til Nettavisen.

Kritiske røster mener Trumps beslutning vil forverre fredsprosessen og undergrave muligheten for en tostatsløsning mellom Israel og palestinerne.

Enda mørkere tider
EUs utenrikssjef, Federica Mogherini, beskriver Trumps beslutning som urovekkende, og legger til at anerkjennelsen av Jerusalem som hovedstad, kan sende «oss bakover mot enda mørkere tider».

Russland opplyser at de ser på beslutningen med «alvorlig bekymring». På Vestbredden har det torsdag brutt ut flere sammenstøt mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker, som en direkte følge av Trumps kunngjøring.

Fakta: Fakta om striden om Jerusalem

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Etter FNs delingsplan for det britiske Palestina-mandatet fra 1947 skulle Jerusalem, som er en hellig by for flere religioner, være under internasjonal kontroll.

* Planen ble aldri satt ut i livet. Etter krigen i 1948 ble byen delt mellom Israel, som tok Vest- Jerusalem, og Jordan som tok kontroll i øst.

* Israel okkuperte Øst- Jerusalem under seksdagerskrigen i 1967 og har senere annektert området. FNs sikkerhetsråd har slått fast at okkupasjonen er ulovlig.

* Jerusalems gamleby med Haram al-Sharif, stedet jødene omtaler som Tempelhøyden, ligger i Øst- Jerusalem.

* Jordan har i henhold til Oslo-avtalen det formelle overoppsynet med al-Aqsa-moskeen og Klippedomen på Haram al-Sharif, og jøder har ikke lov til å be der.

* Jøder ber ved Vestmuren, også kjent som Klagemuren, som regnes for å være en del av støttemuren som gikk rundt høyden da tempelet stol der. (NTB)

Statsminister Erna Solberg (H) skriver på Twitter at hun er svært bekymret over beslutningen til Trump, skriver NTB.

- Jerusalems status må løses gjennom forhandlinger, slår hun fast.

- Kan føre til ustabilitet
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) tror vendingen kan føre til ustabilitet.

- Utestående spørsmål i konflikten mellom israelere og palestinere må løses gjennom forhandlinger. Dette gjelder ikke minst Jerusalems status, sier hun, ifølge NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere