RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier at den såkalte Midtøstenkvartetten ønsker å få i gang fredssamtalene mellom Israel og Palestina igjen.
EUs utenrikssjef Federica Mogherini sier at den såkalte Midtøstenkvartetten ønsker å få i gang fredssamtalene mellom Israel og Palestina igjen. Foto: Darren Ornitz (Reuters)

Israel blåser av palestinernes trusler

Sist oppdatert:
Midtøstenkvartetten vil prøve å få ny fart i fredsprosessen mellom Israel og Palestina, etter at palestinerne truer med å trekke seg fra Oslo-avtalen.

Men Israel blåser tilsynelatende av president Mahmoud Abbas' erklæring om at den palestinske selvstyremyndigheten trekker seg fra alle tidligere inngåtte avtaler med Israel, blant annet Oslo-avtalen.

– Vår tålmodighet er slutt, sa Abbas til FNs hovedforsamling onsdag.

I israelske medier het det torsdag at Abbas hadde varslet «en bombe» i sin tale til FN-forsamlingen, men at han knapt fyrte av en kinaputt.

Blant annet blir det påpekt at han verken oppløste den palestinske selvstyremyndigheten, sa opp sikkerhetssamarbeidet med Israel eller varslet sin egen avgang.

Pisker opp stemningen

Israels statsminister Benjamin Netanyahu beskylder på sin side Abbas for å være løgnaktig og for å bidra til å egge til mer uro i Midtøsten.

Torsdag er det Netanyahus tur til å tale til FN-forsamlingen. Det er ventet at han vil gå i rette med sin palestinske motpart.

Hva Midtøstenkvartetten, som består av USA, FN, EU og Russland, vil gjøre for å løse opp i den fastlåste striden, er foreløpig uklart. Torsdag lovet den «konkrete tiltak på bakken i fraværet av en fredsprosess» – uten å si noe om hva disse består i.

Ny intifada?

Initiativet kommer på et tidspunkt der den israelsk-palestinske konflikten er mer tilspisset enn på lenge, og en løsning synes helt i det blå. Blant annet ønsker stadig flere palestinere på Vestbredden en ny intifada – et nytt væpnet opprør mot den israelske okkupasjonsmakten.

Midtøstenkvartetten er blitt oppfattet som ineffektiv og ute av stand til å få partene til å nærme seg hverandre. Men heretter skal gruppen ha hyppige konsultasjoner med Saudi-Arabia, Jordan, Egypt og Den arabiske liga, og lover også å lytte til andre makter som interesse i konflikten.

Desillusjonert

Utenriksminister Børge Brende (H) frykter at Abbas' uttalelser kan få store konsekvenser og mener at situasjonen er alvorligere enn på lenge.

– Vi får se hvordan dette utvikler seg og hvordan Israel svarer, sa Brende til NTB onsdag kveld. 

Onsdag ble også det palestinske flagget for første gang heist utenfor FN-hovedkvarteret. Palestina har i årevis søkt om å bli anerkjent som et ordinært medlemsland i FN-systemet, en prosess som er blitt møtt med stor mistro i Israel.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere