*Nettavisen* Nyheter.

Israel bygger mer i okkuperte Øst-Jerusalem

Samtidig som USAs utenriksminister John Kerry forsøker å få liv i fredsforhandlingene, kunngjør Israel bygging av 1.000 nye boliger til bosettere i det okkuperte Øst-Jerusalem.

Danny Seidemann, som er direktør i gruppa Terrestrial Jerusalem, sier at kontrakter for 300 boliger i bosetningen Ramot allerede er undertegnet, og at 797 tomter skal legges ut for salg i Gilo. Begge steder er i arabiske nabolag.

Terrestrial Jerusalem er blant flere israelske organisasjoner som er kritiske til den israelske bosetningsbyggingen på okkupert palestinsk jord.

Seidemann sier at planene ble godkjent i fjor, før statsminister Benjamin Netanyahu i det stille ga ordre om en stans i byggingen på den okkuperte Vestbredden, men at planene ble lekket av boligminister Uri Ariel.

Undergraver

Seidemann sier at kunngjøringen ikke betyr at byggestansen er over, men at Ariel, som selv er bosetter og nestleder i det ultranasjonalistiske partiet Jødisk hjem, med sin lekkasje forsøker å undergrave byggestansen og få den opphevet.

Selv om byggestansen aldri ble offisielt bekreftet, mener mange at Netanyahu ikke ønsket å bli oppfattet slik at han la hindringer i veien for Kerrys anstrengelser.

– Det er for tiden en de facto byggestans. Vi har ikke fått noen nye bygg siden valget, sier Seidemann.

Øst-Jerusalem, som ble okkupert samtidig med resten av Vestbredden under seksdagerskrigen i 1967, er senere blitt innlemmet i Israel. Verken okkupasjonen eller innlemmelsen er akseptert av det internasjonale samfunn.

Kerry-runde

Nyheten om de nye boligene kommer mindre enn en uke etter Kerrys siste runde med samtaler med israelske og palestinske ledere, den fjerde siden han ble utenriksminister i februar.

Søndag la han fram en plan om investeringer for 4 milliarder dollar i Palestina for å sette fart i den palestinske økonomien.

Men responsen var kjølig. Palestinas president Mahmoud Abbas sa at de ikke er interessert i å gi politiske innrømmelser i bytte for økonomiske fordeler.

Stanse okkupasjonen

Abbas selv ba Israel stanse okkupasjonen av palestinske områder, evakuere de eksisterende bosetningene og løslate palestinske fanger.

Palestinerne krever en full stans i all israelsk bygging av bosetninger på deres land før det blir aktuelt å gjenoppta samtalene med Israel, som har vært fastfrosset i nesten tre år.

Ekstreme jødiske bosettere gjennomførte på sin side en serie angrep mot rundt 20 palestinske biler i Øst-Jerusalem og resten av Vestbredden onsdag, ifølge israelsk politi og vitner. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.