Israel er det landet i verden som ligger lengst framme med vaksinering av egen befolkning. I løpet av kort tid har om lag 40 prosent av befolkingen blitt fullvaksinert. 4,96 millioner, som utgjør mer enn halve befolkningen, har fått sin første vaksinedose, opplyste landets helsemyndigheter på søndag, ifølge Haaretz.

Til sammenligning er det omtrent 400.000 som er vaksinert med første dose i Norge, mens drøyt 200.000 nordmenn er fullvaksinert med dobbel dose.

Les også: FHI får ikke svar fra vaksineprodusent: Skaper usikkerhet om vaksineplan

- Israel er i fremste rekke

90 prosent av israelerne over 50 år har fått sin første dose. Massevaksineringen i Israel bærer etterlengtede frukter.

Den erfarne norske diplomaten, Kåre Aas, tiltrådde som Norges ambassadør til Tel Aviv i fjor høst. Han ble fullvaksinert for flere uker siden.

- Israel er i fremste rekke når det gjelder vaksinering. Fra 19. desember og frem til i går (mandag) har de vaksinert fem millioner av en befolkning på ni millioner. Andel alvorlig syke går også raskt nedover. Det er bra i den forstand at det er mindre belastning på helsevesenet, sier Aas til Nettavisen.

- Men den utfordringen Israel har, i liket med andre land, er at de ikke klarer å skape flokkimmunitet fordi det foreløpig ikke finnes vaksine for barn og unge i aldersgruppen tolv til 16 år. Denne aldersgruppen utgjør omtrent tolv prosent av befolkningen, sier han.

- De er helt overbevist om at de klarer å skape flokkimmunitet når det kommer en vaksine for barn og ungdom mellom tolv og 16 år på markedet kanskje allerede til sommeren. Så kanskje de får flokkimmunitet en gang tidlig i høst, sier Aas.

Uvisst når vaksine for barn er klar

Steinar Madsen, som er medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, sier det foreløpig er uvisst når en covid-19-vaksine for barn vil være tilgjengelig på markedet.

- Det er slik at Pfizer har startet studier med vaksiner av barn helt ned i seksårsalderen. Ellers er alle vaksiner beregnet for alderen fra enten 16 eller 18 år. Det er umulig å si når det kommer en vaksine for barn på markedet. Det vil være helt avhengig av de undersøkelsene og studiene som nå pågår, sier Madsen til Nettavisen.

Les også: Verden har klart å utradere bare ett virus: Den dødelige sykdommen herjet i flere tusen år

- Er det mulig å oppnå flokkimmunitet uten en vaksine for barn, Madsen?

- Det er ett av de spørsmålene epidemiologer arbeider med nå, hva som skal til for å få en fullstendig flokkimmunitet, sånn at spredning av viruset stopper og at viruset til slutt blir borte. Dette er tungt forskningsarbeid. Man samler inn masse data nå som vaksineringen har startet, så her gjøres det masse forskning, sier Madsen.

R-tall på cirka 1

Det beryktede smittetallet R, som sier noe om hvor mange én smittet person smitter videre, har ligget på rett under 1 i Israel de siste ukene. I øyeblikket ligger R-tallet på 1,33 i Norge. Antall daglige dødsfall og sykehusinnleggelser i Israel er også på vei nedover.

Ifølge beregninger gjort av den engelskspråklige avisen Jerusalem Post, er Israel det landet i verden som har tilbrakt mest tid i nedstengning. På søndag ble mye av samfunnet delvis gjenåpnet.

- Det israelske samfunnet ble langt på vei gjenåpnet på søndag, i den forstand at barer, restauranter, konserthaller, teatre og biblioteker ble gjenåpnet. Men da må man ha disse grønne passene. Hvis man ikke har det, må man stå på utsiden. I tillegg er det fortsatt begrensninger på antall folk som får være til stede, sier Aas.

Israel innførte tidligere i år et system hvor de utsteder «grønne pass» til fullvaksinerte israelere. Det grønne passet gir dem blant annet tilgang til å spise innendørs på restauranter og kafeer, samt gå på diverse kulturarrangement som er arrangert for fullvaksinerte israelere.

- Budskapet er at Israel har beseiret viruset

Denne uken stilte landets statsminister Benjamin Netanyahu opp foran pressen og lot seg avbilde med en kvinne som var nummer fem millioner i rekken til å få vaksinen i Israel.

- Netanyahus budskap er at Israel har beseiret viruset og at de er på vei mot en full gjenåpning. Men så vil noen si at det gjenstår å se om denne vaksine-strategien vil lykkes. Det er veldig avgjørende at de får ned smittetallet, som er på omtrent 3000 nye tilfeller daglig. Man vet heller ikke hvordan disse variantene av muterte virus vil endre smittesituasjonen og sykdomsbilde, sier den norske ambassadøren.

- Men alt i alt føler nok folk at det har blitt en ny situasjon i Israel, der man har lykkes med vaksineprogrammet. Det er mulig å gå ut, og det er stor pågang på restaurantene. Det er håp om at man er over i en ny fase. Men så vil tiden vise om dette stemmer eller ikke. Netanyahus budskap er at de har vunnet over viruset.

Forsatt mange nye smittetilfeller

Israel har over 800.000 påviste smittetilfeller og 5861 registrerte koronadødsfall. På tirsdag er det 668 korona-pasienter i Israel som anses å være kritisk syke. Dette er første gang på flere måneder at dette tallet har vært et godt stykke under 700. Likevel rapporteres det om rundt 3000 nye daglige smittetilfeller.

- Det som er bemerkelsesverdig, er at til tross for en intens vaksinekampanje er smittetallene fortsatt veldig høye. Jeg tror nok at israelere og andre ville trodd at smittetallet ville gå ned ytterligere enn det har gjort. Det nye er at det er mye smitte blant barn og unge, sier Aas.

- Det som er viktig og som man kan lære av Israel, er at vaksinen funker. Når du først er vaksinert, så er du motstandsdyktig for alvorlig sykdom. Det er det ene. Det andre er at vaksineringen i seg selv er viktig, men ikke alfa omega for gjenåpning av samfunnet. Det viktige er å skape flokkimmunitet. Og det vil ta lengre tid enn man kanskje så for seg. Det tredje er at dette blir som en slags årlig luftveisvaksine. Det er ikke sånn at man vaksineres én gang, og så er det over, sier ambassadøren.

En ny rapport viser at Pfizer-vaksinen også utløser svært få alvorlige bivirkninger i Israel. Ifølge det israelske helsedepartementet var det kun 0,0032 prosent av 4,7 millioner vaksinerte som opplevde alvorlige bivirkninger av Pfizer-vaksinen, skriver The Jerusalem Post.

Nedprioriterer palestinere

Israel har hovedsakelig prioritert sin egen befolkning i vaksinekøen, og fått kritikk for å nedprioritere vaksinering av palestinere på Vestbredden og på Gazastripen.

Menneskerettsgrupper og flere palestinske stemmer sier at Israel er en okkupasjonsmakt som er ansvarlig for velferden til palestinere. Israelske myndigheter mener imidlertid at de på ingen måte er forpliktet til å prioritere palestinere på lik linje med israelere, skriver The Washington Post.