Israel gjennomførte en landsomfattende og krigslignende øvelse torsdag for å teste ut beredskapen og myndighetenes evne til å respondere på et hypotetisk utbrudd med en ny og dødeligere covid-19-variant.

Den hypotetiske varianten ble omtalt som «Omega».

Les også: Pressekonferanse om koronasituasjonen fredag 12. november

Israels statsminister sier i en uttalelse at ingen andre land har foreløpig avholdt en lignende øvelse. Høytstående medlemmer av den israelske regjeringen, helsemyndighetene og forsvaret deltok på øvelsen, skriver The Washington Post.

Den utradisjonelle øvelsen ble avholdt i Det nasjonale beredskapssenteret i Jerusalem, som er en underjordisk bunker.

Les også: Ny studie: Så effektivt er munnbind for fullvaksinerte

Øvelsen ble avholdt over tre økter og hadde fokuset rettet mot ulike aspekter av myndighetenes respons i sanntid.

- Må forberede oss på ethvert mulig scenario

Hensikten med øvelsen var å simulere etterspillet av en oppblussing, og dermed teste ut robustheten til mekanismer og beslutningsprosesser knyttet til nedstengninger, overvåking av nye varianter, økonomisk støtte til borgere, karantenepåbud og grenseovervåking.

- Mens situasjonen for koronaviruset i verden er i forverring, er Israel trygt og beskyttet, sier statsminister Naftali Bennett i en uttalelse.

- For å opprettholde dette og for å sikre kontinuitet av et normalt liv, må vi fortsette med å overvåke situasjonen nøye og forberede oss på ethvert mulig scenario, sier Bennett.

Israel maktet å komme seg gjennom en fjerde pandemibølge i oktober, mye takket være høy vaksinedekning, samt tilbud om en tredje vaksinedose til alle over tolv år. Israelerne har også kjørt et stramt regime med strenge munnbindtiltak og såkalte korona-pass i forbindelse med restaurant-besøk og tilgang til kulturarrangementer.

Les også: Israel byr på gode covid-nyheter, men barna utgjør en avgjørende x-faktor

Stor reduksjon i antall alvorlig syke

Antallet alvorlig korona-syke i Israel har falt fra 700 i august til 149 i november. Antall på nye daglige smittetilfeller har falt fra 10.000 om dagen i august til litt under 500 i november, skriver Bloomberg.

Israel har også åpnet grensene for fullvaksinerte turister denne måneden. Det til tross for at enkelte israelske eksperter etterlyser enda kraftigere smitteverntiltak.

Israel forbereder seg nå på å vaksinere aldersgruppen 5 til 11 år.