Gå til sidens hovedinnhold

Israel: - En vellykket krig

Åttedagerskrigen: 1500 mål rammet og 142 mennesker drept på Gazastripen.

Tel Aviv (NTB-Reuters): Israels militæroperasjon mot Gazastripen har redusert Hamas' militære kapasitet kraftig, ifølge det israelske forsvaret.

I en uttalelse redegjør forsvaret for det de anser som en vellykket operasjon der 1.500 mål ble rammet i løpet av de åtte dagene krigshandlingene pågikk fram til våpenhvilen onsdag.

30 Hamas-ledere drept
Bombingen drepte blant annet 30 militære Hamas-ledere. I tillegg ble blant annet 19 viktige kommandosentere bombet, sammen med andre kontrollsentre, hundrevis av underjordiske rakettutskytingsramper, 140 smuglertunneler, 26 våpenfabrikker og lagre, samt flere titalls utskytingsramper for langtrekkende raketter.

Det israelske forsvaret og statsminister Benjamin Netanyahu sier målet med bombingen er oppnådd. Ifølge Netanyahu var målet å stanse rakettangrepene fra Hamas, Islamsk Hellig krig og andre grupper på Gazastripen.

- Kan ikke godta flere slike angrep
- Vi håper terrororganisasjonen i Gaza nå har forstått at Israel ikke kan godta flere slike angrep, sier pressetalsmann for det israelske forsvaret Bjørn Hermann.

Ber om at våpenhvileavtalen holdes

New York (NTB-Reuters): FNs sikkerhetsråd ber Hamas og Israel om ikke å bryte våpenhvileavtalen som ble inngått onsdag kveld.

Sikkerhetsrådet roser samtidig i Egypts president Mohamed Mursis bidrag i fremforhandlingen av avtalen.

I en uttalelse onsdag kveld beklager de 15 medlemmene av rådet tapet av menneskeliv under krigshandlingene mellom Hamas og Israel de siste dagene.

Over 160 palestinere og fem israelere er drept i krigshandlingene. (©NTB)

Krever åpne grenser
Hamas-leder Khaled Meshaal hevder at våpenhvileavtalen pålegger Israel å åpne alle grenseovergangene til Gazastripen.

Åpningen av de tre grenseovergangene mellom Gazastripen og Israel skal ha vært et av Hamas' hovedkrav i forhandlingene om våpenhvilen.

Våpenhvileavtalen ble inngått onsdag og trådte i kraft klokken 20, men Israel avviser at de har gått med på å åpne grensene til Gazastripen.

- Avtaledokumentet slår fast at grenseovergangene skal åpnes, og ikke bare Rafah-overgangen, sier Meshaal, med henvisning til grenseovergangen mellom Gazastripen og Egypt.

Israel kontrollerer de tre andre utveiene fra Gazastripen.

En israelsk polititalsmann opplyser at tolv raketter ble avfyrt fra Gazastripen mot Israel etter klokken 20. De fleste av dem landet imidlertid i åpent terreng. Rakettene forårsaket ikke skade på bygninger eller mennesker. (©NTB)

Drepte og skadde i Gaza-konfllikten

Minst 142 mennesker er drept i Gaza siden det israelske angrepet begynte. Det melder myndighetene i Gaza ifølge CNN. Rundt 1180 personer er skadet. På israelsk side er fem mennesker drept og 94 skadet.

Kommentarer til denne saken