Gå til sidens hovedinnhold

Israel erklærer kortvarig våpenhvile

Den israelske hæren vil innføre ensidig våpenhvile over det meste av Gazastripen i sju timer mandag.

Formålet med den humanitære våpenhvilen er å la forsyninger komme inn i området og å la flyktninger få dra tilbake til hjemmene sine, ifølge det israelske forsvarsdepartementet.

Områder ved Rafah sør på Gazastripen er ikke omfattet av våpenhvilen som begynner klokken 10 lokal tid. Forsvarsdepartementet advarer også om at de israelske styrkene vil slå tilbake hvis de blir angrepet.

– Blir våpenhvilen brutt, vil militæret besvare ilden, sier en kilde i departementet.

– Stoler ikke på det

Den islamistiske Hamas-bevegelsen, som har makten på Gazastripen, er skeptisk til det israelske utspillet.

– Perioden med ro som Israel har erklært, er ensidig og har som formål å avlede oppmerksomheten fra Israels massakrer. Vi stoler ikke på dette og ber folk være forsiktige, sier Hamas-talsmannen Sami Abu Zuhri.

Søndag ble minst ti sivile drept i et angrep som rammet en FN-drevet skole i Rafah hvor det bodde flere tusen palestinske flyktninger. Israel har innrømmet at israelske soldater åpnet ild mot væpnede palestinere i nærheten av skolen på det aktuelle tidspunktet.

Dette var tredje gang på ti dager at en FN-skole på Gazastripen etter alt å dømme ble truffet i et israelsk angrep. FNs generalsekretær Ban Ki-moon har kalt angrepet i Rafah en moralsk krenkelse og en kriminell handling.

Nye angrep i natt

Amerikanske myndigheter har uttalt at de er «forferdet» over angrepet på skolen og krever øyeblikkelig etterforskning. Flere hjelpeorganisasjoner fordømmer angrepet, som Frankrikes president François Hollande kaller «uakseptabelt». Hollande slutter seg til kravet fra Ban Ki-moon om at de som angrep skolen, må stilles til ansvar for sine handlinger.

Til tross for skarpe internasjonale reaksjoner på skoleangrepet fortsatte den israelske militæroperasjonen på Gazastripen natt til mandag. Minst ti mennesker ble drept i timene etter midnatt, ifølge palestinsk helsepersonell.

Ifølge en talsmann for nødetatene på Gazastripen ble fem personer drept i Jabalya i den nordlige delen av området. I Rafah skal et barn ha blitt drept under et døgn etter angrepet på FN-skolen.

Årsaken til at områder øst for Rafah ikke omfattes av mandagens våpenhvile, er at det fortsatt pågår kamper der mellom israelske styrker og væpnede palestinske grupper.

Hollande fordømmer angrep på FN-skole i Gaza

De som sto bak angrepet på en FN-drevet skole i byen Rafah på Gazastripen, må stilles til ansvar for sine handlinger, mener Frankrikes president François Hollande.

I en uttalelse fra Hollande omtales angrepet som uakseptabelt. Presidenten slutter seg kravet fra FNs generalsekretær Ban Ki-moon om at de som angrep skolen søndag, må stilles til ansvar for sine handlinger.

Minst ti sivile ble drept i angrepet på skolen i Rafah hvor flere tusen palestinske flyktninger hadde søkt beskyttelse. Ifølge palestinske myndigheter var det israelske styrker som sto bak angrepet. Israel har innrømmet at israelske soldater åpnet ild mot væpnede palestinere i nærheten av skolen på det aktuelle tidspunktet.

Kommentarer til denne saken