Gå til sidens hovedinnhold

Israel erklærer unntakstilstand i Lod etter omfattende opptøyer

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har erklært unntakstilstand i byen Lod etter at politiet beskyldte arabiske innbyggere for å starte opptøyer.

Volden har blusset opp i jødisk-arabiske byer etter kampene mellom Israel og Hamas, melder nyhetsbyrået Reuters onsdag.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu erklærte unntakstilstand i Lod nær Tel Aviv etter rapporter om arabere som satte fyr på en synagoge og jøder som steinet en bil med en arabisk innbygger ved rattet.

Stor arabisk minoritet

Lod, som huser Ben Gurion lufthavn, er en av byene i Israel med en stor minoritet med israelske arabere (30 prosent). Dette er for en stor del etterkommere av palestinere som bodde her før Israel ble opprettet som stat i 1948. Mange føler seg diskriminert når det gjelder tilgang til boliger, helsetjenester og utdanning.

- Vi har mistet kontrollen med byen og gatene, uttaler Lods borgermester Yair Revivo til israelske Channel 12 News.

Netanyahu kom med kunngjøringen om unntakstilstanden natt til onsdag.

Ifølge israelsk politi skal omfattende opptøyer ha blitt utløst blant arabiske innbyggere i byen og således utgjort en trussel mot sikkerheten.

Tirsdag kveld ble en arabisk israeler drept i Lod i sammenheng med konfrontasjonene som pågår mellom Israel og Hamas.

Fordømmer volden

I byene Umm al-Fahm og Jisr al-Zarqua, der araberne utgjør majoriteten, foretok israelsk politi en rekke arrestasjoner natt til onsdag.

- Vi fordømmer at vårt folks solidaritet og samhold med våre brødre i Jerusalem og på Gazastripen får utløp gjennom sabotasjehandlinger mot privat og offentlig eiendom, slik vi nå ser det i Umm al-Fahm, uttalte byens borgermester Samir Mahamid, ifølge Reuters.

Les også: Nytt Midtøsten-møte i Sikkerhetsrådet onsdag morgen

Raketter mot mål i Israel

Meldinger om angrep, luftvernsirener og evakuering av sivile til tilfluktsrom flere steder i Israel preget natt til onsdag, melder NTB via nyhetsbyråene AFP og AP. Hamas gikk ut med melding om at de hadde skutt over 200 raketter mot mål inne i Israel som svar på angrep mot Gaza.

Noe tidligere var det kommet nyhetsmeldinger om at israelske fly hadde bombet en ni etasjer høy bygning i Gaza. En drone hadde først kommet til området og avfyrt fem varselskudd, før jagerfly kort etter hadde bombet bygget.

Bygningen med leiligheter, en tannklinikk og flere medisinprodusenter skal ha fått omfattende skader.

I etterkant av bombingen gikk Hamas ut med en uttalelse om at 110 raketter var avfyrt mot Tel Aviv og ytterligere 100 mot byen Beersheva som svar på bombingen.

Far og datter

Nadine (16) og Khalil Awad (52), far og datter, ble drept da bilen de satt i ble truffet av en av rakettene som slo ned i Lod. En slektning, Ismail Arafat, sier ifølge avisa Haaretz at de to ikke hadde noe sted å gjemme seg:

- Vi har ikke noe bomberom for vanlige folk, sier han.

Jenta ble erklært død på stedet, mens fare døde senere på sykehus av skadene han var blitt påført. I alt er nå fem personer drept og flere titall personer skadd i Israel etter at konflikten mellom Hamas og Israel eskalerte i helgen.

Nye angrep

I Gaza er minst 35 personer drept i angrepene fra Israel, blant dem ti barn, ifølge helsemyndigheter i det selvstyrte området. Over 200 er såret. På Vestbredden ble en 26 år gammel palestinsk mann drept da han havnet i en konfrontasjon med politiet.

Det israelske forsvaret gikk senere på natten ut med en uttalelse at de hadde drept to «nøkkelpersoner» fra etterretningstjenesten til Hamas

I morgentimene kom det på nytt opplysninger om raketter mot Israel, denne gang fra gruppa Islamsk hellig krig (jihad), som sier den har skutt 100 raketter mot mål i Israel.

Israelsk utenriksdepartement la ut denne meldingen onsdag morgen der de hevder at over 1000 raketter er avfyrt fra Gaza mot Israel i løpet av to dager: