RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel forbereder bakkeoffensiv

Israelske brannfolk jobber for å slukke brannen som brøt ut da at en rakett fra Gazastripen traff en bensinstasjon i byen Ashdod sør i Israel.
Israelske brannfolk jobber for å slukke brannen som brøt ut da at en rakett fra Gazastripen traff en bensinstasjon i byen Ashdod sør i Israel. Foto: Avi Roccah (Reuters/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Offensiven mot Gaza hadde fredag krevd nesten 100 liv, halvparten av dem kvinner og barn.

Mens Israel forbereder en mulig bakkeoffensiv, truer Hamas med å angripe Ben Gurion-flyplassen ved Tel Aviv.

I løpet av natt til fredag ble ytterligere elleve palestinere drept. En 33 år gammel mann ble drept da huset hans i Gaza by ble bombet, og fem mennesker ble drept i et angrep som rammet huset til et medlem av den væpnede gruppen Islamsk hellig krig i Rafah sør på Gazastripen.

Samtidig fortsatte rakettene til Hamas å hagle over Israel. For første gang ble tre israelere såret, hvorav én alvorlig, da Hamas fikk inn en fulltreffer på en bensinstasjon i Ashdod, 28 kilometer nord for Gaza.

Gjør klar invasjon

Tre israelske infanteribrigader ble fredag flyttet til Gazas grense, og oppbyggingen skal styrkes med ytterligere en eller to brigader, sier talsmann for de israelske militære IDF, Peter Lerner.

Oberstløytnant Benny Gantz sier han er klar til aksjon, en indikasjon på at Israel er rede til å sende inn stridsvogner og bakkestyrker, slik de gjorde under den to uker lange Gazakrigen i 2009.

Konfrontert med en mulig bakkeinvasjon advarte Hamas internasjonale flyselskaper om at de ville fyre av raketter mot Ben Gurion-flyplassen ved Tel Aviv.

Hamas opplyste at fire raketter var avfyrt mot flyplassen, men ingen raketter er foreløpig observert i området. IDF opplyste derimot at tre raketter var uskadeliggjort av det israelske rakettforsvarssystemet i lufta over Tel Aviv.

Appeller

En gruppe på 34 internasjonale organisasjoner, blant dem CARE, Oxfam og Redd Barna, sendte fredag ut en appell til begge parter om å stanse krigshandlingene og trappe opp arbeidet for å finne en varig løsning.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Palestinere samler seg rundt restene av en rakett som skal ha blitt avfyrt fra et israelsk fly i en gate i Deir El-Balah på Gazastripen fredag.


Samtidig sier FNs menneskerettssjef Navi Pillay at det høye antallet drepte i Gaza reiser spørsmålet om Israel er ansvarlig for brudd på folkeretten. Hun sier at de mange angrepene på private bolighus er svært bekymringsfullt.

Hun sier også at hun er like opprørt over Hamas' vilkårlige rakettangrep fra Gaza mot Israel og ber begge parter respektere de siviles rettigheter.

Tilbyr mekling

Dagen etter at USAs president Barack Obama tilbød seg å mekle mellom Israel og Hamas for å gjenopprette våpenhvilen fra 2012, ba Palestinas president Mahmoud Abbas om internasjonal hjelp og oppfordret FNs sikkerhetsråd til å kreve våpenhvile.

Men ingen av partene er ennå klare til å avblåse konflikten. Israels statsminister Benjamin Netanyahu gjorde det torsdag klart at en våpenhvile ikke engang er på dagsorden, og Hamas har fortsatt mange raketter igjen og mye å bevise.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En israelsk mann ser på ødeleggelsene i sine foreldres hus, som ble truffet av en rakett i en bosetning utenfor den sentrale delen av Gazastripen fredag.


USA er imidlertid redd for at konflikten skal eskalere i et allerede skrøpelig Midtøsten med borgerkrig i Syria og oppløsning i Irak, med det islamistiske ISIL som en voksende trussel.

Presse Egypt

Men fordi Hamas står høyt på USAs og Israels terrorlister kan USA ikke ha direkte kontakt med dem. Derfor må en amerikansk mekling innebære samarbeid med Egypt, og torsdag snakket utenriksminister Kerry med sin egyptiske kollega for å overtale Egypt til å bruke det de måtte ha av innflytelse på Hamas.

Røyk stiger opp etter et israelsk bombeangrep mot et mål i Rafah sør på Gazastripen.

- USA forsøker å presse et motvillig Egypt inn i en ny meklerrolle i konflikten, mener historieprofessor Hilde Henriksen Waage.

- Egypts president Abdel Fattah al-Sisi har ikke lyst til å spille meglerrollen fordi han anser Hamas som Det muslimske brorskapets forlengede arm, sier hun.

Men Egypt unngår ikke å bli involvert når folkeopinionen i de arabiske landene vekkes av stadig flere meldinger om uskyldige familier, kvinner og barn som blir offer for de israelske rakettene, og etter press fra USA

Egypt har allerede åpnet grensa for sårede palestinere, og fredag fordømte Egypt Israel for kollektiv avstraffelse. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere