*Nettavisen* Nyheter.

Israel forbereder storinvasjon

Gaza Foto: Nir Elias (Reuters)

Mens fredssamtalene pågår forbereder Israel en «vesentlig opptrapping» av Gaza-offensiven.

18.11.12 21:31

- Et seriøst forsøk på å jobbe for fred i Midtøsten starter med at ingen flere missiler blir skutt inn på israelsk område, sier USAs president Barack Obama søndag og gir dermed Hamas ansvaret for å starte fredsforhandlingene.

- Vi lar Hamas og terrororganisasjonen betale dyrt, sier statsminister Benjamin Netanyahu på femte dag av Gaza-offensiven og poengterer at Israel forbereder en vesentlig opptrapping av offensiven. Fredag vedtok regjeringen å mobilisere 75.000 reservetropper. 30.000 står allerede klare for å rykke inn i Gaza.

Bombingen av Gaza skal likevel ha avtatt noe i styrke natt til søndag. Likevel døde tre små barn i bombene natt til søndag.

Mest lest i Nettavisen nå:

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Nir Elias (Reuters)

Til nå skal 48 personer ha blitt drept i Gaza. Omtrent halvparten av disse er sivile - inkludert 13 barn.

Egypt har tatt rollen som megler i konflikten, og det snakkes nå om muligheter for en våpenhvile

Åpner for fred
- Det er nå intense forsøk gjennom kommunikasjonskanaler mellom palestinere og israelere og det er indikasjoner på at det er muligheter for en våpenhvile mellom partene snart, sa Egypts president Mohamed Morsi tidligere.

- Fram til nå har vi rammet over 1.000 mål, så Hamas bør regne på om det kanskje lønner seg med våpenhvile eller ikke, sa Israels visestatsminister Moshe Yaalon i en Twitter-melding.

- Hvis det blir stille i sør og ingen raketter eller missiler blir skutt mot Israel, og ingen terrorangrep blir iverksatt fra Gazastripen, så angriper ikke vi, tilføyde han.

Over 500 raketter er blitt skutt mot Israel fra Gazastripen. Tre israelere er blitt drept og rundt et titall såret.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Menahem Kahana (AFP)

Den britiske utenriksministeren, William Hague, sier til Sky News at Israel vil tape mye sympati ved en invasjon av Gaza. Samtidig la han skylden for konflikten på Hamas som gjennom lengre tid har avfyrt raketter inn på israelsk område.

- Vi ber Hamas om å stoppe rakettangrepene mot Israel. Det er Hamas som har hovedansvaret for å ha startet alt dette, og vi ønsker å se en våpenhvile der en vesentlig del av avtalen må være en slutt på disse rakettangrepene, sier Hague.

- Vil ta tid
Israelske stridsvogner og artilleri er oppmarsjert langs grensen til Gazastripen, og israelske representanter sier fortsatt at de vurderer en invasjon på bakken.

På spørsmål om det er aktuelt, svarer generalmajor Tal Russo: - Definitivt.

- Vi har en plan, tilføyer han.

- Det vil ta tid. Vi må ha tålmodighet. Det blir ikke en dag eller to, sier han, uten å bli mer spesifikk på hva han mener.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.