Gå til sidens hovedinnhold

- Israel har besluttet å angripe Iran

Tiden renner ut for Israel, og USA skal være overbevist om at det blir et angrep.

Det er den israelske TV-kanalen Channel 2 som bringer nyheten om at Israels regjering skal ha tatt en endelig beslutning om å angripe Irans atominstallasjoner. TV-kanalen siterer høytstående tjenestemenn i USA.

- Alle amerikanske etterretningstjenestemenn er overbevist om at det israelske lederskapet har alt besluttet å angripe Iran, dersom det ikke skjer vesentlige endringer de kommende ukene eller månedene med det iranske atomprogrammet, melder Channel 2.

Israel, USA og Vesten er overbevist om at Iran jobber med å utvikle atomvåpen, men iranerne selv heder de bare vil bruke atomprogrammet sitt til fredelige formål.

- Tiden renner ut
Samtidig har Israels statsminister Benjamin Netanyahu holdt en tale på en konferanse hos American-Israel Public Affairs Committee (Aipac), som er den mektigste Israel-lobbyisten i USA.

Netanyahu sa at tiden er i ferd med å renne ut, med tanke på å stanse Iran fra å anskaffe seg atomvåpen.

- Israel har ventet på at diplomatiet skal virke, og vi har ventet på at sanksjoner skal virke. Ingen av oss har råd til å vente lenger, sa Netanyahu på konferansen, ifølge BBC.

- Som statsminister i Israel så vil jeg aldri tillate at mitt folk skal leve i skyggen av tilintetgjøring.

Videre sa han at Israel ikke vil tillate at Iran når sitt mål med å skaffe atomvåpen. - Et Iran væpnet med atomvåpen må bli stanset.

Håper på diplomati
Netanyahu besøkte også USAs president Barack Obama i Det hvite hus på mandag. Obama sa at det fortsatt er mulig å finne en diplomatisk løsning på krisen. Men han la også til at USA vil vurdere alle alternativer.

- Jeg fører en politikk som skal hindre Iran fra å skaffe atomvåpen, sa Obama i en tale søndag.

- Og som jeg har tydeliggjort gjentatte ganger i løpet av min presidentperiode, så vil jeg ikke nøle med å bruke makt når det er nødvendig å beskytte USA og dets interesser, sa Obama.

Det sies at Obama og Netanyahu har et svært anstrengt og kjølig forhold.

- Tillater inspeksjon
Iran kunngjorde tirsdag at de vil tillate FN-inspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) å inspisere et iransk militæranlegg, melder BBC. Men iranerne har ennå ikke kommet med konkrete betingelser for en eventuell inspeksjon.

Analytikere har tidligere anslått at et israelsk angrep kan allerede skje til sommeren eller tidlig høst. Det er også blitt spekulert på at Israel vil være villig til å gjennomføre angrepet alene – uten USAs støtte.

Reklame

Den superpopulære solsengen blir raskt utsolgt

Kommentarer til denne saken