Ahmed al-Jabari, den militære lederen til Hamas, ble drept i et israelsk luftangrep mot kjøretøyet hans i Gaza by.

Det bekreftes av både Israel og Hamas onsdag.

Israel begrunner angrepet med militærlederens «terroraktivitet» gjennom en årrekke.

- Israel har erklært krig i Gaza, og Israel vil måtte stå til ansvar for drapet på Ahmed Jabari, sier en talsperson for Hamas, ifølge CNN.

Det er ingen tvil. Palestinerne ønsker å hevne drapet på militærlederen.

«Rekkevidden av vår sorg vil bli reflektert i omfanget av vår respons», heter det i en uttalelse fra Hamas ifølge Ynet.

- De israelske flyangrepene kan utløse palestinske rakettangrep over grensen mot Israel, og kampene kan pågå i flere dager, mener en israelsk militær talsmann.

- Dagene vi har foran oss i sør, kan etter mine beregninger vise seg å bli lange, sa brigader Yoav Mordechai til Israelsk Kanal 2.

Mest lest i Nettavisen:

- En beskjed til Hamas´ledere
Jabari skal ha vært øverst på Israels liste over de mest ettersøkte lederne til Hamas.

- Jabari var ansvarlig for finansiering og for å beordre militære angrep mot Israel. Hans eliminering er en beskjed til Hamas' ledere i Gaza om at de vil bli skadet dersom de fortsetter angrepene mot Israel, sier en kilde fra israelsk hold, ifølge BBC.

Jabaris sønn skal også ha blitt drept i angrepet, ifølge israelske TV Channel 2.

Volden øker
Det har vært en solid opptrapping av krigshandlingene i den betente Midtøsten-konflikten de siste ukene.

Angrepene omtales som «begynnelsen på krigen mot Gazas militante».

Ifølge Israel har Hamas skutt over 85 raketter inn i landet de siste dagene.

- I løpet av de siste to dagene har angrepene fra palestinske terrorister på Gaza-stripen eskalert. De skjøt en missil mot en Jeep, og har skutt masse missiler mot sivile mål, heter det i en uttalelse fra Israels forsvarsdepartement.

- Den som tror at de kan ødelegge livet til innbyggerne sør i Israel uten at det koster dem dyrt, de tar feil, sier Israels statsminister Benjamin Netanyahu, ifølge den israelske avisen Haaretz.

Ingen drept i palestinske angrep
Det har ikke kommet meldinger om at noen har omkommet på israelsk side etter disse angrepene.

Før onsdagens kirurgiske angrep på Jabaris bil, hadde Israel tatt livet av seks palestinere med sine missiler, ifølge israelske medier.

Det israelske militæret har døpt offensiven «Operasjon Forsvarssøyle»

27. desember 2008 innledet Israel en stor militæroffensiv mot Gazastripen, der over 1.300 mennesker ble drept og de materielle ødeleggelsene ble svært store.

De norske legene Mads Gilbert og Erik Fosse jobbet på et sykehus i Gaza da angrepene begynte. De ble de eneste vestlige vitnene til krigshandlingene.

Tror ikke på ny Gaza-invasjon
Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage tror at vi kan bli vitne til en god del bombing framover, men ingen invasjon fra israelsk side.

- Israel vurderer strategien helt kynisk, og jeg tror ikke at de konkluderer med at det gagner dem å invadere og teppebombe Gaza slik de gjorde i januar 2009, sier hun til Nettavisen.

Ifølge Waage er situasjonen i Midtøsten for uoversiktlig og farlig for Israel, som er omringet av fiender som var enklere å kontrollere for tre år siden.

De ikke vil være tjent med en storstilt krig mot palestinerne denne gangen.

De palestinske rakettangrepene tror hun også vil begrense seg til nettopp det.

- På slutten av 90-tallet og utover på 2000-tallet var det en rekke selvmordsangrep i Israel. Det endte med store tap for palestinerne i 2009. jeg tror Hamas skjønner at ingen er tjent med en omfattende eskalering av konflikten, sier hun.

Se video fra rakettangrepet som drepte Hamas-lederen, og det kaotiske slukningsarbeidet.

HTML EMBED

Saken oppdateres.