Israel har utført flyangrep i Syria

Israel F15 Jagerfly

Israel F15 Jagerfly Foto: JACK GUEZ (Scanpix.)

Israel bekrefter at israelske jagerfly har gjennomført luftangrep mot Syria, og at målet var en skipslast med våpen.

04.05.13 13:38

Våpenlasten var trolig ment for Hizbollah-bevegelsen i Libanon.

– Angrepet fant sted fredag etter å ha blitt godkjent i et hemmelig møte statsminister Benjamin Netanyahus sikkerhetsråd hadde torsdag kveld, sier israelske tjenestemenn, som ikke vil oppgi navnet sitt, til avisen Haaretz.

Uttalelsen bekrefter dermed USAs antakelser om at et slikt angrep hadde funnet sted. De israelske tjenestemennene avviser imidlertid spekulasjoner om at våpenlasten inneholdt kjemiske våpen.

Også sjefen for den syriske opprørshæren, Qassim Saadedine, sier at det israelske luftangrepet fant sted.

– Vår informasjon tyder på at det var et israelsk angrep mot en konvoi som fraktet raketter til Hizbollah. Men vi vet ikke hvor angrepet fant sted, sier Saadedine til Reuters.

Alliert

Israel har tidligere gjort det klart at de kan komme til å intervenere for å hindre at avanserte syriske våpen faller i Hizbollahs hender. Hizbollah er en nær alliert av Assad-regimet i Syria.

I januar i år bombet Israel en lastebilkolonne i Syria. Ifølge diplomater, syriske opprørere og sikkerhetskilder i regionen var kolonnen lastet med våpen som skulle til Hizbollah i Libanon.

Press på Obama

Meldingene om et israelsk angrep kommer mens president Barack Obama igjen nærmest utelukket at USA vil sende styrker til Syria. Han sa fredag at han ikke kunne se for seg noen situasjon der det ville være bra for USA eller for Syria.

I de siste dagene har det vært spekulert på om USA ville omgjøre motstanden mot å sende våpen til opprørerne etter at Det hvite hus i forrige uke sa at president Bashar al-Assad trolig har brukt kjemiske våpen mot sitt eget folk.

Obama har vært svært lite lysten på et militært engasjement i Syria, men han er blitt utsatt for stadig sterkere kritikk for å tillate regimet å krysse Obamas røde linje som bruk av kjemiske våpen ville innebære (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.