(Nettavisen): En israelsk menneskerettsgruppe anklager staten Israel for å utsette palestinske barn for fysisk og psykisk tortur ved blant annet å plassere dem i utendørsbur om vinteren.

Organisasjonen The Public Committee Against Torture in Israel (PCATI) hevder i en uttalelse, som ble publisert nyttårsaften, at palestinske barn blir holdt fanget i jernbur, utsatt for trusler og i noen tilfeller utsatt for seksuelle overgrep mens de sitter i israelsk forvaring. I tillegg stilles barna for militære domstoler uten forsvarer, hevder PCATI.

- Ansvarsfraskrivelse
- Vi er en organisasjon som har jobbet i mange år med tortur som praktiseres av israelske sikkerhetsstyrker. Vi opplever at det skjer en ansvarsfraskrivelse. Det har aldri vært noen ordentlig etterforskning, straffeforfølgelse eller dom som følge av klagene på tortur mot barn, sier direktør for internasjonale saker ved PCATI, Louis Frankenthaler, til Nettavisen.

- Selv om seksuelle overgrep også forekommer, så er ikke dette så vanlig. Det er trusler og vold under arrestasjon og i forvaring som er det vanligste, påpeker Frankenthaler.

PDO, som er et offentlig kontor for fri rettshjelp i Israel, besøkte nylig ett av Israels forvaringssentre.

«Under besøket vårt, som skjedde under en voldsom storm, så traff advokatene våre innsatte som tegnet et sjokkerende bilde: Midt på natten ble titalls av innsatte overført til utvendige jernbur som er bygget utenfor forvaringssenteret IPS i Ramallah,» skriver PDO på sine hjemmesider.

Praksisen med å plassere palestinske innsatte i utendørsbur, inkludert barn, skal ha pågått i flere måneder. Barna skal ha blitt holdt i burene i flere timer av gangen.

«Det viser seg at denne praksisen, hvor fanger ventet i utendørsbur, varte i flere måneder, og ble godkjent fra offisielt hold,» skriver PDO.

Stanset praksisen
Israels justisminister Tzipi Livni skal ha beordret en umiddelbar stans i denne praksisen straks hun ble gjort oppmerksom på hva som faktisk foregikk på forvaringssenteret, ifølge Jerusalem Post.

Forvaringssenteret har utstedt en uttalelse hvor de forsikrer om at situasjonen er blitt forbedret etter at kritikken ble fremmet.

To andre menneskerettsorganisasjoner i Israel, Defense of Children International Palestine (DCI-Palestine) og Advokater for palestinske menneskerettigheter (LPHR), hevder at mer enn 500 palestinske barn blir arrestert og fengslet for små kriminelle forhold hvert år.

- Mellom 500 og 700 palestinske barn, noen så unge som tolv år, blir arrestert, varetektsfengslet og straffeforfulgt i israelske militærdomstoler hvert eneste år. Flesteparten av de varetektsfengslede palestinske barna, er siktet for å ha kastet stein, og 74 prosent blir utsatt for fysisk vold under arrestasjonen, overføringen eller avhør, slår DCI-Palestine og LPHR fast i en uttalelse.

DCI-Palestine og LPHR påpeker videre at Israel er det eneste landet som systematisk stiller barn for retten i militære domstoler, mens ingen israelske barn kommer i kontakt med det militære rettssystemet.

- Kan gjøre mer
Frankenthaler sier til Nettavisen at det internasjonale menneskerettighetsmiljøet har i lang tid hatt fokus på situasjonen til palestinske barn i forvaringssentre, og henviser blant annet til en Unicef-rapport fra i fjor. Men han etterlyser mer konkret press fra det internasjonale samfunnet.

- Jeg mener at det internasjonale samfunnet alltid kan gjøre mer ved å drøfte disse forholdene på diplomatisk nivå. Nå vet ikke jeg hva som blir sagt mellom diplomater, men jeg mener dette er ett av de viktigste områdene hvor internasjonale diplomater kan gjøre sine bekymringer kjent, sier Frankenthaler.