Gå til sidens hovedinnhold

Israel lemper på blokaden

Israelske myndigheter opplyser at de lemper på blokaden av Gaza.

Den israelske regjeringen har vedtatt at de skal lette på blokaden, og tillate mer varer inn til det palestinske området, melder BBC.

Dette innbærer at en rekke varer blir fjernet fra listen over ting som ikke kan innføres i Gazastripen.

Men det er ennå uklart hvile produkter dette gjelder.

Israelske myndigheter har hatt et enormt internasjonalt press mot seg til å gjøre noe med den omstridte blokaden av Gaza.

Ni drept
Presset ble forsterket da israelske elitesoldater bordet skipet Mavi Marmara og drepte ni aktivister tidligere i sommer. Skipet var på vei mot Gaza, og hadde til hensikt å bryte blokaden.

1,5 millioner mennesker bor på Gazastripen. Israel fører en streng kontroll over hva som blir sluppet inn av nødhjelp og byggemateriale til Gazastripen. Israel sier de er nødt til å opprettholde blokaden for å hindre at det blir smuglet våpen til Hamas.

- Blokaden er ulovlig
Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) har omtalt blokaden som ulovlig og har gått hardt ut mot israelerne.

- Hele den sivile befolkningen i Gaza straffes for handlinger de ikke er ansvarlige for. Lukkingen innebærer derfor en kollektiv avstraffelse som klart strider med Israels forpliktelser i henhold til internasjonal humanitær rett, opplyste organisasjonen i en uttalelse i forrige uke.

Organisasjonen oppfordrer Israel til å heve blokaden, men stiller også krav til den fundamentalistiske Hamas-bevegelsen som har makten på Gazastripen. ICRC mener Hamas bør sørge for at den kidnappede israelske soldaten Gilad Shalit jevnlig får ha kontakt med sin familie.

Reklame

Nå: Vi selger ut Pondus-bøkene på lager fordi vi skal flytte

Kommentarer til denne saken