*Nettavisen* Nyheter.

Israel nekter to muslimske kongresspolitikere innreise etter Trump-utspill

– Det vil vise stor svakhet hvis Israel lar representanten Omar og representanten Tlaib komme på besøk. De hater Israel & alle jødiske mennesker & det er ingenting som kan bli sagt eller gjort for å endre meningene deres. De er en skam! skriver Donald Trump om de to poltikerne på Twitter. På bildet ser vi Ilhan Abdullahi Omar (t.v.) og Rashida Tlaib.

– Det vil vise stor svakhet hvis Israel lar representanten Omar og representanten Tlaib komme på besøk. De hater Israel & alle jødiske mennesker & det er ingenting som kan bli sagt eller gjort for å endre meningene deres. De er en skam! skriver Donald Trump om de to poltikerne på Twitter. På bildet ser vi Ilhan Abdullahi Omar (t.v.) og Rashida Tlaib. Foto: AFP/REUTERS/Scanpix

To muslimske kongresspolitikere nektes innreise til Israel. Beslutningen ble kunngjort like etter at Donald Trump tvitret at de bør nektes innreise.

15.08.19 21:57

NEW YORK (Nettavisen/NTB): De to demokratene Ilhan Omar og Rashida Tlaib ble begge valgt inn i Representantenes hus i fjor.

De har tidligere vært gjenstand for den amerikanske presidentens vrede på Twitter , og torsdag la Trump ut et nytt innlegg der de to blir kalt «en skam».

– Det vil vise stor svakhet hvis Israel lar representanten Omar og representanten Tlaib komme på besøk. De hater Israel & alle jødiske mennesker & det er ingenting som kan bli sagt eller gjort for å endre meningene deres. Minnesota og Michigan vil få det tøft med å få dem gjenvalgt. De er en skam! skriver Trump.

Klikk på bildet for å forstørre.

Trump har den siste tiden gått hardt ut mot kvinnelige demokrater med minoritetsbakgrunn. I et Twitter-innlegg som etter alt å dømme var rettet mot Omar og Tlaib og to andre kvinnelige kongressmedlemmer, ba han dem reise tilbake til de «ødelagte og kriminalitetsinfiserte stedene de kom fra». Innlegget er av demokrater stemplet som rasistisk. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst

- De hater Israel

Israel har tidligere signalisert at Omar og Tlaib vil få innreisetillatelse, men torsdag ga viseutenriksminister Tzipi Hotovely beskjed om at de ikke får komme på besøk.

– Vi vil ikke gi innreisetillatelse til dem som avviser vår eksistensberettigelse i verden, sier Hotovely til israelsk rikskringkasting.

Kort tid senere skriver president Donald Trump følgende på Twitter:

- Representantene Omar and Tlaib er ansiktet til Demokratene og de HATER Israel! skriver Trump på Twitter torsdag kveld norsk tid.

Kritiske til okkupasjonen

De to amerikanske politikerne hadde planlagt å besøke både Vestbredden og Øst-Jerusalem, begge områder som er okkupert av Israel i strid med folkeretten. De var ventet å ankomme Tel Aviv søndag.

Både Omar og Tlaib er uttalte kritikere av Israels okkupasjon og politikk overfor palestinerne. De har også uttrykt støtte til boikott-bevegelsen BDS, som går inn for boikott av israelske varer og selskaper i protest mot okkupasjonen av palestinske områder.

De to demokratene har sterkt avvist anklager om antisemittisme.

- Reis hjem!

Trump har den siste tiden gått hardt ut mot kvinnelige demokrater med minoritetsbakgrunn. I et Twitter-innlegg som etter alt å dømme var rettet mot Omar og Tlaib og to andre kvinnelige kongressmedlemmer, ba han dem reise tilbake til de «ødelagte og kriminalitetsinfiserte stedene de kom fra». Innlegget er av demokrater stemplet som rasistisk.

Både Omar og Tlaib er amerikanske statsborgere. Tlaib er født i USA av palestinske foreldre fra Vestbredden, mens Omar kom til USA som flyktning fra Somalia da hun var liten.

Enkelte har anklaget Omar for antisemittiske synspunkter som følge av at hun har hevdet at penger fra den israelske lobbyen påvirker Kongressens politikk.

- Det er avskyelig

Ledende demokrater reagerer skarpt på at de to poltikerne nektes innreise.

– Det er avskyelig at en fanatiker som Trump angriper @Rashida Tlaib og @IlhanMN på denne måten. Å være imot Netanyahus politikk er ikke «å hate det jødiske folket». Vi må stå sammen mot dem som fremmer hat og rasisme i Israel, Palestina, USA og overalt, skriver Bernie Sanders, som kjemper for å bli Demokratenes presidentkandidat, på Twitter.

Også Chuck Schumer, Demokratenes leder i Senatet, retter kraftig kritikk mot Israels vedtak, som han mener vil skade forholdet mellom USA og Israel.

Lederen i Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, er heller ikke nådig. Hun sier at vedtaket er «under verdigheten til den store staten Israel». Hun retter også skytset mot Donald Trump og sier at hans oppfordring til Israel om å nekte de to kvinnene innreise er «et tegn på uvitenhet og manglende respekt, og under verdigheten til presidentens kontor».

Ilhan Omar har også lagt ut en Twitter-melding der hun uttaler at det er en krenkelse at de nektes innreise til Israel. Les hele uttalelsen her:

(Nettavisen/NTB-AFP-DPA)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.