*Nettavisen* Nyheter.

Israel raser mot Nationaltheatret:- Som nazipropaganda

SKAPER OPPSTYR:  Bilde fra videoen «Nationaltheatret beklager» som du kan se nederst i denne artikkelen.

Israel ber Nationaltheatret fjerne den sterkt provoserende videoen.

27.09.16 09:05

Kunststykket til Pia Maria Roll har fått det til å koke i Israel. Søndag skriver også den nasjonale avisen Arutz Sheva om videoen som blir fordømt av israelske myndigheter.

- Det er ikke vår video, skriver Nationaltheatret i en redegjørelse på sine nettsider.

Før helgen ble videoen Nationaltheatret beklager publisert på blant annet Morgenbladets nettsider.

I videoen har Roll laget en monolog der skuespilleren på vegne av Nationaltheatret beklager samarbeidet med det israelske nasjonalteateret, Habima, i 2013–2015.

- Apartheid

I videoen, som du kan se lenger nede i saken, sier skuespilleren at teatret var blind da den samarbeidet med Habima samtidig som Israel bombet Gaza i Operation Protective Edge.

- Vi visste ikke at kunst og teater er ekstremt viktige virkemidler for staten Israel i et forsøk på å skape et inntrykk av å være en humanistisk kulturnasjon, fremfor en apartheidstat.

- Vi visste ikke at et samlet palestinsk sivilsamfunn slåss for en økonomisk og kulturell boikott av staten Israel, ganske enkelt fordi de ikke ser noen annen løsning for å ende okkupasjonen og de kontinuerlige krigshandlingene.

- Det usignerte innlegget og videoen er en del av kunstprosjektet Monsters of Reality, som inngår i Ibsenfestivalen 2016. Innlegget og videoen er ikke laget av Nationaltheatret – og representerer ikke Nationaltheatrets holdning – men er et uttrykk for kunstnerisk frihet, skriver teatret på sine nettsider.

Laget for å provosere

Videoen blir imidlertid ikke sett på som kunst, men som en reell beklagelse.

- Det er bare fint at folk tror at dette er sant, sier Pia Maria Roll til Vårt Land. PS: Nettavisen skrev først at det var Roll som fremførte monologen. Det er det ikke, men Roll står bak kunststykket.

- Under en hyklersk forkledning av ytringsfrihet, har en skuespiller som later som om hun snakker for Nationaltheatret, laget en video med offentlige midler som tar til orde for å boikotte Habima og hele den israelske stat, sier det israelske utenriksdepartementet, skriver Arutz Sheva.

Nazipropaganda

- Denne videoen ligner propagandaen som ble laget av den syke Goebbels og nazistenes filmregissør Leni Riefenstahl, mener fortsetter utenriksdepartementet, melder Jerusalem Online.

Joseph Goebbels var Tysklands propagandaminister og Leni Riefenstahl var en tysk filmregissør, fotograf, danser og skuespiller som blant annet lagde propagandadokumentaren « Troens seier».

- Staten Israel krever at Nationaltheatret, hvis navn disse ærekrenkende uttalelser er gitt under, klart, tydelig og umiddelbart fraskriver seg denne videoen og fjerner den fra enhver nettside og publikasjon, fortsetter utenriksdepartementet.

- Nationaltheatret har fremdeles større tro på samarbeid med kunstnere på tvers av landegrenser og fra regimer vi er kritiske til, enn boikott og taushet, heter det fra Nationaltheatrets side.

DU KAN LESE NATIONALTHEATRETS REDEGJØRELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.