RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel sier ja til ny våpenhvile

Sist oppdatert:
Israel har sagt ja til et FN-forslag om en sekstimers våpenhvile. Det er ikke sagt når et eventuelt opphør i angrepene mot Gazastripen vil starte.

Våpenhvilen skal virke fra 10 til 15 lokal tid torsdag, ifølge brigader Yoav Mordechai, talsperson for den israelske hæren. Han opplyser dette til BBC.

– Dette vil gi de sivile på Gazastripen fem timer med våpenhvile der de kan skaffe seg forsyninger og varer, sier Mordechai.

Det er humanitære grunner til at Israel sier ja til forslaget, opplyser en talsperson for Israel til Reuters. Initiativet til en humanitær våpenhvile er kommet fra FN og en annen organisasjon.

– Vi slutter opp om en fem timer lang våpenhvile, sier Hamas-talsmannen Sami Abu Zukhri.

Barn drept på stranda

I løpet av den over en uke lange konflikten er minst 220 mennesker drept. Alle er palestinere, bortsett fra en mann som var israeler.

77 prosent av de drepte i Gaza, var ifølge FNs kontor for koordinering av humanitærhjelp (OCHA) sivile.

Onsdag ble fire barn som spilte fotball på stranda i Gaza by drept i et israelsk angrep.

Fakta: Konflikten mellom Israel og Gaza

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Konflikten mellom Israel og Gaza brøt ut igjen etter drapene på én palestinsk og tre israelske tenåringer i juni.

* 8. juli startet Israel militæraksjonen «Operation Protective Edge» som svar på raketter fra Gazastripen.

* Antall drepte palestinere i konflikten var torsdag formiddag 227, ifølge helsepersonell. Én israeler er drept i angrep fra Hamas.

* Det israelske forsvaret sier at målene for offensiven er utskytingsramper for raketter og oppholdsstedene til medlemmer av væpnede palestinske grupper.

* Et egyptisk forslag om våpenhvile mellom partene ble avslått av Hamas 15. juli.

* Israel rådet 16. juli rundt 100.000 palestinere nord på Gazastripen til å forlate sine hjem før en ventet bakkeoffensiv.

* En fem timer lang humanitær våpenhvile trådde i kraft torsdag klokka 10 lokal tid (klokka 9 norsk tid).

(Kilder: Haaretz.com, Ritzau, NTB)


I tillegg ble fem andre barn såret i to angrep fra israelske granater, ifølge medisinsk personell.

Lover gransking

Ifølge OCHA er 44 barn og 29 kvinner hittil drept i konflikten, mens over 400 barn og nærmere 300 kvinner er såret.

Israelske myndigheter har lovet gransking av angrepet som de fire barna livet på stranda i Gaza by.

– Angrepet var rettet mot terrorister fra Hamas. Rapportene om sivile tap er et tragisk utfall, heter det i en uttalelse fra hæren.

Mangler vann

Den humanitære situasjonen er svært vanskelig for befolkningen på Gazastripen. Infrastrukturen er hardt rammet, og rørsystemet er ødelagt flere steder. Viktige institusjoner som sykehus og skoler mangler tilgang på drikkevann.

– Flere hundre tusen mennesker er allerede uten tilgang til rent vann, og antallet er økende. Vi kan oppleve at mange blir syke etter å ha drukket urent vann, sier Grete Herlofson, fungerende generalsekretær i Røde Kors.

Søker tilflukt

600 palestinere har ifølge OCHA søkt tilflukt i skoler på Gazastripen, men heller ikke disse går fri av de israelske angrepene.

79 skoler og 23 helsesentre har hittil fått materielle skader i angrepene, mens 1.660 bolighus er lagt i grus eller påført store skader. Den norske legen Mads Gilbert, som gir akutthjelp ved et av sykehusene i enklaven, skildrer vanskelige forhold.

– Vanlige folk kommer inn med avrevne armer og bein, sier Gilbert til NTB på telefon fra sykehuset onsdag formiddag.

Det israelske forsvaret sier at målene for offensiven er utskytingsramper for raketter og oppholdsstedene til medlemmer av væpnede palestinske grupper. Israel rådet tidligere onsdag 100.000 palestinere nord på Gazastripen til å forlate sine hjem foran en ventet bakkeoffensiv. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere