Israel signaliserer nedtrapping i Gaza

Israelske soldater på vei til Gaza lørdag.

Israelske soldater på vei til Gaza lørdag. Foto: Baz Ratner (Reuters / NTB Scanpix)

Noen av Israels bakkestyrker er i gang med å trekke seg ut av befolkede områder på Gazastripen, og flere er ventet å følge etter.

02.08.14 20:34

Det melder israelsk radio.

Det israelske forsvaret har ikke bekreftet opplysningene. Meldingene kom imidlertid like etter at hæren lørdag opplyste å være nær ved å fullføre sitt fremste mål om å ødelegge Hamas' tunneler.

Det er uklart hvor store styrker som blir igjen på bakken, men det var varslet at statsminister Benjamin Netanyahu ville uttale seg senere lørdag kveld.

Den israelske hæren kunngjorde tidligere lørdag at palestinerne som har flyktet fra Beit Lahiya nord på Gazastripen, kan vende tilbake.

Utviklingen lørdag kan være et signal på at de hardeste kampene er over, og at Israel ensidig trapper ned Gaza-krigen, over tre uker etter at offensiven «Protective Edge» startet.

Kampene fortsetter

Angrepene fortsatte imidlertid fra begge sider, mens israelske bakkestyrker fortsatte en intens jakt sør på Gazastripen etter at en soldat forsvant fredag. Mens tallet på drepte ifølge palestinske myndigheter klatret til 1.669, opplyser Israel å ha skutt ned flere raketter som militante palestinere skjøt mot de israelske byene Tel Aviv og Beersheba

Israel sa nei til en invitasjon fra Egypt, som inviterte til nye forhandlinger i Kairo om våpenhvile lørdag. En 72 timer lang humanitær våpenhvile ble brutt få timer etter at den startet fredag morgen.

– Det er ingen vits i å prøve å få til en avtale, sier en høytstående israelsk tjenestemann til avisa Haaretz.

Derimot vurderer Israel å stanse Gaza-offensiven så snart tunnelene er ødelagt og avskrekkingen er gjenopprettet, hevder han.

– Vi snakker ikke om en våpenhvile lenger. Israel vil handle ut ifra egne interesser. Vi vil svare på angrep fra Gaza og bli ferdig med håndteringen av tunnelene, sier tjenestemannen som ønsker å være anonym.

– Villeder

Israel beskylder i stedet palestinerne for forsøk på å villede internasjonale fredsmeklere. En palestinsk delegasjon, blant dem medlemmer av Hamas og Islamsk jihad i eksil, dro lørdag til Kairo for å delta i nye samtaler om en våpenstillstand etter at den humanitære våpenhvilen som trådte i kraft fredag kveld, kollapset etter få timer.

– Hamas er ikke interessert i en overenskomst, sier den israelske tjenestemannen.

En israelsk tanks returnerer fra Khan Younis på Gazastripen lørdag. Foto: Tsafrir Abayov (Ap / NTB Scanpix)

Blant de over 200 målene som Israel bombet lørdag, var Det islamske universitetet i Gaza by. Over 100 palestinere skal ha blitt drept i angrepene.

Jakter på savnet soldat

Israel trappet lørdag opp jakten på den 23 år gamle soldaten Hadar Goldin, som forsvant da han og to andre soldater var i ferd med å ødelegge en av Hamas' tunneler øst for Rafah. De to andre er funnet drept, men så langt er det ingen spor etter Goldin, som er i familie med Israels forsvarsminister.

Israel beskylder Hamas for å ha stått bak bortføringen av Goldin. Hamas hevder på sin side at de ikke vet noe om den savnede soldaten og mener han kan ha blitt drept av israelske bomber.

Siden konflikten mellom Israel og Hamas brøt ut i juli, er omkring 1.660 palestinere drept, ifølge palestinske helsemyndigheter. På israelsk side er 63 soldater og tre sivile drept


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.