RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Den israelske nasjonalforsamlingen, Knesset, ligger i Jerusalem. Knesset har ett kammer bestående av 120 folkevalgte.
Den israelske nasjonalforsamlingen, Knesset, ligger i Jerusalem. Knesset har ett kammer bestående av 120 folkevalgte. Foto: Gali Tibbon (Afp)

Israel skeptisk til norsk «mini-lov»

Frykter mindre makt ved innføringen av den norske «mini-loven».

Den israelske regjeringen vedtok et lovforslag i sommer som gjør det mulig for ministre og viseministre å gi plassen sin i nasjonalforsamlingen, Knesset, til en vararepresentant.

Dersom ministeren eller viseministeren slutter i regjeringen, vil han eller hun ha krav på å få tilbake plassen i nasjonalforsamlingen. Ordningen har til hensikt å styrke maktfordelingen.

Modellen er hentet fra Norge, og har i israelske medier fått tilnavnet «den norske mini-loven».

Møtt med skepsis
Men loven har imidlertid blitt møtt med noe skepsis blant israelske folkevalgte, ettersom ordningen fratar regjeringsmedlemmer retten til å delta i avstemninger i nasjonalforsamlingen.

Mandag åpnes Knesset etter å ha vært sommerstengt. Likevel er det mange ministre som ser ut til å verne om plassen sin i Knesset, samtidig som de sitter i regjeringen.

Så langt er det bare én minister i koalisjonsregjeringen, som består av fem partier, som har gitt avkall på sin plass i Knesset. Naftali Bennett, som er både utdanningsminister og leder for partiet Bayit Yehudi, lot en vararepresentant overta sin plass i Knesett forrige uke.

To andre partiledere, som sitter i regjeringen, skal også etter planen trekke seg ut av Knesset, men det er dog uklart når dette vil finne sted.

- Vil ikke miste Knesset-makt
Det partiet som har vært mest motvillige til loven, er statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud. Hittil har ingen Likud-ministre eller viseministere sagt seg villig til å gi plassen sin til en vararepresentant, skriver The Jerusalem Post.

Ifølge Likud-kilder, som avisen har vært i kontakt med, skyldes denne motvilligheten at regjeringsmedlemmene da vil miste makten til å stemme over budsjettet i Knesset.

- Når det er en knapp majoritet, så er hvert parlamentsmedlem konge, sier kilden til avisen.

Per i dag sitter omtrent en tredjedel av politikerne i Knesset i regjeringen, enten som minister eller viseminister.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere