RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel stanser utvisning av afrikanske asylsøkere etter avtale med FN


Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil ikke gi opphold til jøder fra afrikanske land. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix
Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil ikke gi opphold til jøder fra afrikanske land. Foto: Ariel Schalit / AP / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Sist oppdatert:
Israel skal ha blitt enig med FN om en avtale som betyr at deporteringen av afrikanske asylsøkere stanses, og at de i stedet skal bosettes i vestlige land.

I en uttalelse fra kontoret til statsminister Benjamin Netanyahu mandag heter det at Israel har kommet fram til en avtale med FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) som er «uten sidestykke».

Avtalen går ut på at over 16.000 innvandrere sendes til flere vestlige land som er villig til å bosette dem. Dermed risikerer de afrikanske asylsøkerne ikke lenger å bli deportert.

Blant landene som Netanyahu nevner som mottakerland, er Canada, Tyskland og Italia.

UNHCR sier i en uttalelse at det er inngått en avtale med Israel, men det nevens ingenting om hvilke land som skal ta imot asylsøkerne. En talsmann for det tyske innenriksdepartementet sier at tyske myndigheter ikke har kjennskap til planer om at afrikanske asylsøkere skal sendes fra Israel til Tyskland.

Israel mener at et stort flertall av landets nesten 40.000 asylsøkere egentlig er arbeidsinnvandrere, noe som betyr at de ikke har noen forpliktelse til å gi dem opphold.

Kritikere har stemplet deporteringsplanen som uetisk. De mener også at den ødelegger bildet av Israel som et tilfluktssted for jødiske innvandrere.

Ifølge israelske myndigheter skal avtalen med FN gjennomføres i løpet av de fem neste årene.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere