Israel utestenger Gilbert fra Gaza på livstid

– Da vi kom til grensestasjonen Erez, fikk jeg beskjed av de israelske soldatene om at jeg ikke fikk reise inn i Gaza, sier den norske legen Mads Gilbert.

– Da vi kom til grensestasjonen Erez, fikk jeg beskjed av de israelske soldatene om at jeg ikke fikk reise inn i Gaza, sier den norske legen Mads Gilbert. Foto: Privat (NTB scanpix)

Den norske legen Mads Gilbert er utestengt fra Gaza på livstid. Nå ber han regjeringen si tydelig ifra til israelske myndigheter at dette er uakseptabelt.

14.11.14 10:43

– Nå nektes altså palestinerne internasjonal medisinsk bistand. Her må det tydelige signaler til om at dette aksepterer ikke Norge. Det forventer jeg faktisk av den sittende regjering, sier han til NRK.

Gilbert har reist inn og ut av Gaza i over 30 år for å gi medisinsk hjelp. I sommer var han tilbake ved Shifa-sykehuset. I oktober vendte han tilbake for å følge opp pasienter og arbeide videre med flere forskningsprosjekter ved det samme sykehuset, men ble stoppet på grensen.

Den norske ambassaden i Tel Aviv tok saken opp med israelske myndigheter. Svaret var at legen er utestengt av sikkerhetsgrunner og at innreiseforbudet er permanent.

– Fra norsk side har vi tatt opp utestengelsen og bedt Israel omgjøre beslutningen. Den humanitære situasjonen på Gaza er fortsatt vanskelig og det er behov for helsearbeidere, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H) i Utenriksdepartementet til VG.

Gilbert sier han fortsatt har planer om å reise inn i Gaza.

– Uakseptabelt
Mads Gilbert betegner utestengelsen som fullstendig uakseptabel.

– Dette handler ikke først og fremst om meg, men om palestinernes rett til å få helt nødvendig helsehjelp og bistand. Dette er en forsterkning og en opptrapping av blokaden av Gaza jeg stiller meg helt uforstående til. Jeg håper norske myndigheter sier klart ifra at dette er en politikk vi ikke kan akseptere, sier han.

På Twitter er det mange som er oppgitt over utestengelsen av Gilbert.

HTML EMBED


HTML EMBED


HTML EMBED

Han viser til at han aldri har brutt israelsk lov og aldri har deltatt i noen ulovlige aktiviteter.

Fakta

Fakta om Mads Gilbert

– Jeg hadde gyldige innreisepapirer fra staten Israel. Dette er bare et påskudd for å slippe ubehagelig dokumentasjon på hvilke medisinske konsekvenser bombingen og angrepene på Gaza har. Jeg er selvfølgelig ingen sikkerhetsrisiko. Og sikkerhetsrisiko uten noen nærmere begrunnelse, er bare en måte å si at de ikke vil ha inn kritiske røster.

Han tror israelske myndigheter ikke bryr seg om muntlige protester.

– Det må skarpere lut til. Jeg tror det er nødvendig med politiske sanksjoner. Det er jo ikke bare medisinsk hjelp som nektes. Det er fortsatt blokade av bygningsmaterialer, mat, skolebøker, alt man trenger i dagliglivet. Det har pågått i sju i år nå og det er på tide at det blir møtt med politiske reaksjoner av det internasjonale samfunnet, sier legen.

Ny bok
Overlegen fra Universitetssykehuset Nord-Norge gir fredag ut boka «Natt i Gaza» som handler om Israels angrep på Gaza i sommer.

Enkelte er på en annen side fornøyd med utestengelsen av Gilbert.

HTML EMBED


Han hadde et lite kamera i innerlommen på operasjonskittelen og kan derfor vise en annen bildefortelling enn den som presenteres i mediene.

Som lege kan jeg ikke kun stoppe blødning og amputere istykkerrevne lemmer – Jeg må også stille spørsmålet om hvordan krigens redsler kan stoppes og ødeleggelsene forebygges, og det gjør jeg i denne boken, sier Gilbert.Under presentasjonen av boka i Kagge forlags lokaler i Oslo fredag formiddag viste han fram egne stillbilder og filmopptak fra Gaza. (©NTB)

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.