*Nettavisen* Nyheter.

Israel varsler «kraftig reaksjon» mot Gazastripen

Moren til Ibraheem al-Dawawsa (10) sørger, etter at gutten ifølge ambulansefolk ble drept i et israelsk luftangrep fredag. Foto: Suhaib Salem (Reuters)

Israel har gjenopptatt luftangrepene mot Gazastripen. Statsminister Benjamin Netanyahu varsler en «kraftig reaksjon» på palestinske rakettangrep.

08.08.14 13:00

Øyenvitner sier til Reuters at de hørte kraftige eksplosjoner og så store mengder røyk stige etter et israelsk luftangrep fredag formiddag.

- Terroristenes nye rakettangrep mot Israel er uakseptable og kortsiktige. Hamas' valg om å bryte våpenhvilen vil forfølges av Israels forsvar. Vi vil fortsette med luftangrep mot Hamas for å gjenopprette fred for den israelske stat, sier talsperson Peter Lerner i det israelske forsvaret.

Samtidig varsler statsminister Benjamin Netanyahu en «kraftig reaksjon» på palestinske angrep.

Ifølge AFP har tusenvis av palestinere flyktet fra hjemmene sine øst for Gaza by etter at våpenhvilen gikk ut.

Nektet å forlenge

Våpenhvilen mellom Israel og palestinerne gikk ut klokken 7 fredag morgen norsk tid, etter at de palestinske fraksjonene nektet å forlenge våpenhvilen.

Like etter at våpenhvilen var over, ble det sendt minst fem raketter inn i Israel, ifølge det israelske forsvaret. Det ble også sendt to raketter inn i Israel før våpenhvilen var over. Hamas har nektet for å stå bak disse to rakettene.

Saken fortsetter.

Klikk på bildet for å forstørre.

VÅPENHVILEN BRUTT: Røyk stiger opp fra Gazastripen, etter at Israel gjenopptok luftangrepene fredag. Foto: Amir Cohen (Reuters)

Minst én av rakettene ble skutt ned av Israels rakettskjold over byen Ashkelon, 50 kilometer sør for Tel Aviv. Flere andre raketter landet i øde områder, ifølge det israelske forsvaret. Det er ikke meldt om noen skader etter rakettangrepene.

– Alle de palestinske fraksjonene er enig om ikke å fornye våpenhvilen, fordi Israel nekter å høre på kravene våre. Forhandlingene fortsetter i Kairo, sa Hamas-talsmann Fawzi Barhum.

En måned med krig

Den 30 dager lange krigen på Gazastripen skal så langt ha kostet Israel i overkant av 9 milliarder norske kroner. 1.874 palestinere, de fleste av dem sivile, er blitt drept i krigen.

- Av de tre krigene i Gaza, har dette vært den lengste, mest dødelige og ødeleggende, sier UNICEFs representant i Palestina, June Kunugi.

Klikk på bildet for å forstørre.

LUFTANGREP: En palestiner leter desperat etter overlevende under ruinene av et hus, etter et luftangrep mot al-Shati flyktningleir i Gaza by 4. august. Israel har fredag gjenopptatt luftangrepene mot Gazastripen. Foto: Marco Longari (Afp / NTB Scanpix)

Det er anslått at én av fire innbyggere på Gazastripen er fordrevet, 65.000 er hjemløse og 400.000 barn viser tegn til traumer.

Israel har på sin side opplyst at landet har mistet 64 av sine soldater og tre sivile (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag