*Nettavisen* Nyheter.

Israel varsler langvarig offensiv på Gazastripen

ANGREP: Israelske soldater bærer vekk en såret etter et bombeangrep fra Gazastripen 28. juli. Palestinere hadde sneket seg inn i en palestinsk by og gikk til angrepå mandag. Foto: Stringer (Reuters)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu varsler at Gaza-offensiven kan bli langvarig.

28.07.14 22:03

Gaza by/Oslo (NTB-Steinar Rostad Breivik og Laila Nguyen): Netanyahu talte til nasjonen kort tid etter meldingen om at bombekastergranater avfyrt fra Gazastripen hadde slått ned i Eshkol-regionen sør i Israel. Fire sivile israelere ble drept og tolv såret i angrepet som Hamas væpnede fløy raskt tok ansvaret for.

Like etterpå ble fem Hamas-opprørere skutt og drept i en skuddveksling like i nærheten av der granaten slo ned, ifølge israelske styrker. Opprørerne skal ha kommet inn i Israel via underjordiske tunneler.

– Israelske borgere kan ikke leve med trusselen fra raketter og dødstunneler, sa Netanyahu.

– Vi vil ikke stoppe bakkeoperasjonen uten å ødelegge tunnelene som kun har som formål å sørge for at våre innbyggere blir drept.

Han la til at krisen kun kan løses dersom Gazastripen blir demilitarisert.


Bedt om å flykte

Etter angrepene på israelsk side av grensen mottok tusenvis av palestinere i utkanten av Gaza by tekstmeldinger og telefonoppringninger fra den israelske hæren. Der ble de ble bedt om å flykte fra hjemmene sine.

– Innbyggerne på Gazastripen må fjerne seg fra områder hvor Hamas opererer fordi vi kommer dit og det vil bli smertefullt, sier militær stabssjef Benny Gantz ifølge AFP.


Klikk på bildet for å forstørre.

KAN BLI LANGVARIG: Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier under en pressekonferanse i Tel Aviv mandag at operasjonen i Gaza kan bli langvarig. Foto: Nir Elias (Reuters)


– For kort tid siden ringte vi og sendte tekstmeldinger til sivilbefolkningen i Shejaiya, Zeitun og østlige Jabaliya der vi ba dem om å evakuere øyeblikkelig mot sentrum av Gaza by, fortsetter Gantz.

Også innbyggerne i Beit Hanun og Beit Lahiya skal ha blitt bedt om å flykte av israelerne.

Rakett traff sykehus

Flere barn ble drept da raketter traff en lekeplass og Shifa-sykehuset på Gazastripen mandag.

Den første raketten traff en bygning nær hovedporten til Shifa-sykehuset, ifølge helsepersonell.

Lederen ved kirurgisk avdeling på Shifa-sykehuset opplyste til NTB at ingen ble drept i angrepet mot bygget som tilhører sykehuset, men at det dreier seg om lettere skader.

– Ingen ved Shifa-sykehuset ble drept, men noen av de ansatte ble lettere skadd. Men vi er fortsatt ikke sikre, understreket Sobhi Skaik.

Drept på lekeplass

Kort tid etter ble en lekeplass i flyktningleiren Shati ved stranda i Gaza by truffet av en rakett. De sårede og drepte ble fraktet til Shifa-sykehuset.

– Tolv barn er drept hittil. Åtte av dem var allerede døde og var i forferdelig forfatning da de kom til sykehuset. Fire døde nå nylig, sa Skaik etter angrepet.

AFPs journalist på stedet meldte først at raketten mot sykehuset så ut til å ha kommet fra en israelsk drone. Men den israelske hæren benekter dette, og sier Hamas sto bak begge rakettene.

– For kort tid siden skjøt terrorister i Gaza raketter mot Israel. En av dem traff Shifa-sykehuset i Gaza by. Den andre traff flyktningleiren Shati, skriver den israelske hæren på Twitter mandag kveld.

Mange drepte

Fem israelske soldater ble mandag drept i kamper i og rundt Gaza by. Til sammen har 48 israelske soldater mistet livet siden den israelske militæroperasjonen startet 8. juli som svar på Hamas' rakettangrep fra Gazastripen.

Med angrepene mot Eskhol-regionen har sju sivile blitt drept på israelsk side av grensen. På Gazastripen har minst 1.050 palestinere, de fleste av dem sivile, blitt drept i det samme tidsrommet.

Ifølge tall fra UNICEF er over 220 av de drepte palestinsk barn. Hele 194.000 traumatiserte mindreårige trenger nå umiddelbar krisehjelp, ifølge FNs barnefond. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag