Israel vil bli kvitt Assad

Jerusalem (NTB-Reuters): For første gang har Israel gitt klar beskjed om at det ønsker Assad-regimets fall i nabolandet Syria.

- Selv hvis regimet til president Bashar al-Assad blir beseiret av opprørere med bånd til al-Qaida, vil det være bedre enn regimets nåværende allianse med Iran, sier Israels ambassadør til USA, Michael Oren, i et intervju med Jerusalem Post.

Uttalelsen viser et klart skifte i israelsk politikk. Tidligere har den israelske regjeringen unnlatt å ta til orde for at Assad må gå av. Det har blitt tolket som om Israel anser Assad-regimet som det minste av to onder, etter den israelske frykten for konsekvensene hvis ytterliggående islamister skulle komme til makten.

Iran er imidlertid Israels erkefiende nummer én. Landet har et storstilt atomprogram, og Israel er overbevist om at det sjiamuslimske presteregimet i Teheran har som mål å utvikle atomvåpen.

- Vi har alltid ønsket at Assad skal gå av, vi har alltid foretrukket skurker som ikke ble støttet av Iran, framfor skurker med iransk støtte, sier Oren.

Intervjuet skal først offentliggjøres i fullversjon fredag. (©NTB) (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.