RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israel vil ha samtaler med palestinerne

Foto: POOL (Reuters)
Sist oppdatert:
Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil ha fredssamtaler med palestinernes leder Mahmoud Abbas.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier han ønsker direkte samtaler med palestinernes leder Mahmoud Abbas i forbindelse med FNs generalforsamling i New York, melder BBC News. Abbas har tidligere sagt at han er villig til å møte Netanyahu, men at han er fast bestemt på å kjøre fram kravet om at FN anerkjenner en palestinsk stat.

Hektisk diplomati
Dette er et krav USA og Israel motsetter seg og som kan ende med en diplomatisk krise. Det foregår derfor et hektisk diplomati i forkant av FN-møtet.

Palestinerne ønsker en internasjonal anerkjennelse av en egen stat med grensene fra 1967. Dette vil gi palestinerne Vestbreddens, inkludert Øst-Jerusalem og Gazastripen.

Israel og USA sier en palestinsk stat bare kan bli en realitet gjennom direkte forhandlinger, men fra palestinsk side heter det at dette ikke har ført dem noe steds hen.

Vil snakke med Obama først
Benjamin Netanyahu flyr tirsdag eller onsdag til New York og vil ventelig ha et møte med USAs president Barack Obama før Abbas legger fram sitt krav i FN.

Palestinernes president Mahmoud Abbas sier i et intervju med TV-kanalen Fox News at han er villig til å møte Netanyahu i New York. Men han har også et klart budskap til USAs president:

«Du lovet meg en stat innen september 2011. Jeg håper du vil holde løftet», sier Abbas ifølge Fox News.

Støre møtte Abbas
Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte Abbas i New York mandag. Til NRK sier Støre at han er nølende til den strategien Abbas har valgt.

- Slik den nå avtegner seg, er den strategien å gå til Sikkerhetsrådet. Det er ingen hemmelighet at jeg er nølende til den strategien, men jeg respekterer at dette er presidentens valg. Og han vet hva som ligger i det ansvaret, sier utenriksministeren.

- Støtter en tostatsløsning
På sin egen blogg skrev Støre søndag dette om hvorvidt Norge vil anerkjenne en palestinsk stat.

«Norge støtter en tostatsløsning, vi mener det er legitimt for palestinerne å ta sin sak til FN, det kan ikke erstatte behovet for forhandlinger, bare forhandlinger kan løse utestående spørsmål, og hvis en tekst til Generalforsamlingen er balansert, har et innhold som inkluderer anerkjennelse av Israel, villighet til forhandlinger og tilslutning til standarder som bør følge en moderne stat, ja da er Norge rede til å stemme ja».

Se intervjuet med Abbas på Fox News under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere