Gå til sidens hovedinnhold

Israel ville bombe Iran

USA satte ned foten for det de mente kunne antenne hele Midtøsten.

President George Bush tråkket bremsepedalen til bunns da Israel kom med en hemmelig forespørsel om å bombe Irans største kjernefysiske anlegg i 2008.

Amerikanerne fryktet at en slik bombing kunne få hele Midtøsten til å eksplodere og trekke med seg USAs 140.000 soldater i Irak i dragsuget.

Det sier kilder hos de amerikanske myndighetene til avisen New York Times.

Presidenten eller hans stab klarte aldri å finne ut om Israel faktisk ville gjennomføre angrepet til tross for USAs protester eller om statsminister Ehud Olmert ville presse USA til en mer aktiv og hardere linje overfor Irans atomprogram.

USA avslo også en israelsk søknad om tillatelse til å fly over Irak.

Fikk betalt
Da israelerne så reaksjonen fra USA valgte de imidlertid å legge planene på hylla, inntil videre. Men de ga ikke opp planene gratis.

Kamelen amerikanerne måtte svelge for å få israelerne til å legge bort bombeplanene var en omfattende informasjonsutvekslingsavtale mellom etterretningsorganisasjonene i de to statene i forhold til Irans anriking av uran.

Samtidig måtte USA fortløpende informere Israel om egne hemmelige operasjoner med sikte på å sabotere infrastrukturen til atomprogrammet, et stort og hemmelig program Bush sender videre til Barack Obama når han tar over presidentskapet i USA 20. januar.

Frykter atomvåpen
USA og Israel har lenge vært svært skeptiske til atomprogrammet i Iran. De mener målet med anrikingsprogrammet er å lage nok uran til å produsere atomvåpen.

Ifølge NY Times hevder amerikansk etterretning at Iran allerede har mellom 4.000 og 5.000 sentrifuger til anriking. Dette er nok til å få produsert nok uran til å produsere én bombe hver åttende måned.

Iran tilbakeviser anklagene og sier anrikningen kun har fredelige formål.

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken