RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
En såret mann blir fraktet bort fra FN-skolen. Minst ti mennesker ble drept i et israelsk angrep mot en FN-drevet skole sør på Gazastripen søndag, ifølge øyenvitner og legekilder. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB scanpix
En såret mann blir fraktet bort fra FN-skolen. Minst ti mennesker ble drept i et israelsk angrep mot en FN-drevet skole sør på Gazastripen søndag, ifølge øyenvitner og legekilder. Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters / NTB scanpix Foto: Ibraheem Abu Mustafa (Reuters)

Israels Gaza-offensiv kan gå mot slutten

Israel vil ikke snakke med Hamas og trekker bakkestyrker ut fra Gaza uten en våpenhvile. Utenriksminister Børge Brende tror offensiven snart kan være over.

Gaza BY/OSLO (NTB-Kristian Skårdalsmo): Israel trakk noen av sine styrker tilbake søndag, men understreker at offensiven fortsetter.

– Vi omorganiserer styrkene, men oppdraget fortsetter på bakken og i lufta, sier talsmann Peter Lerner.

Fredagens våpenhvile holdt ikke, og de blodige angrepene fra Israel mot Gazastripen, hvor islamistbevegelsen Hamas har makten, fortsatte i helgen. Men krisen går trolig mot slutten, tror Brende (H).

Utenriksminister Børge Brende (t.v.), her sammen med Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Jerusalem nylig, tror Israels militæroffensiv mot Gazastripen kan gå mot slutten. Foto: Kristin Enstad / Utenriksdepartementet / NTB scanpix

– Mitt inntrykk etter samtaler med ulike aktører i dag og i går, er at det kan se ut som om situasjonen roer seg ned i løpet av de to-tre nærmeste dagene, uavhengig av muligheten for en formell våpenhvile, sier han til NTB søndag.

– Det er sterke krefter i Israel som nå ønsker å trappe ned militært i Gaza, men det er rivninger i det israelske sikkerhetskabinettet, forklarer utenriksministeren.

Nytt angrep mot FN-skole

Brende peker på at hvis det ikke blir en våpenhvile, er en avslutning av de israelske militæroperasjonene det beste alternativet.

– Men det vil være bedre med en våpenhvile som i 2012, som definerer tiden fremover og innebærer en forståelse av lettelser i blokaden og stengningsregimet og starten på nye fredssamtaler. Mitt inntrykk er at det toget ikke er gått, sier han.

Søndag ble minst ti mennesker drept da en FN-drevet skole, som ifølge FN var tilfluktssted for sivile, sør på det palestinske landområdet ble bombet. Også beskytningen av Israel fortsatte, og 13 raketter ble skutt mot landet søndag, ifølge Israels forsvar.

Savnet soldat drept

Samtidig skal det israelske forsvaret ha konkludert med at soldaten som har vært savnet på Gazastripen, døde i kamphandlinger. Hadar Goldin (23) ble drept av en selvmordsbomber, og Hamas tok med seg levningene inn i en tunnel, ifølge Haaretz. Goldin forsvant da han og to andre soldater var i ferd med å ødelegge en av Hamas' tunneler øst for Rafah rett etter at våpenhvilen startet fredag morgen.

Totalt er 1.766 palestinere drept og over 9.000 såret i konflikten, ifølge palestinske helsemyndigheter.

Israel har mistet 64 soldater og to sivile, ifølge tall fra nyhetsbyrået AFP.

– Tikkende bombe

Utsendinger fra Hamas, Egypt og USA, men ikke Israel var søndag samlet i Egypt for å diskutere en våpenhvile. Men selv om kampene skulle ta slutt, vil det bare være et tidsspørsmål før konflikten blusser opp igjen, frykter Midtøsten-forsker Jørgen Jensehaugen ved NTNU.

– Med mindre man tar tak i de store, politiske spørsmålene, er konflikten dømt til å være en tikkende bombe, sier han til NTB.

Det er en oppfatning Brende deler. Også Israel ser at status quo, som mange trodde var en løsning da den USA-drevne fredsprosessen kollapset i vår, ikke er noen løsning, forklarer han.

– Det er bare et tidsspørsmål før dette vil skje igjen hvis man ikke får en fredsprosess på skinnene igjen, sier Brende.

– Holder en stund

Fakta: FAKTA om konflikten mellom Israel og Hamas

Klikk for å åpne faktaboksen
 

*1.766 palestinere er drept og 9.320 såret siden starten på Israels offensiv 8. juli, ifølge palestinske helsemyndigheter.

* Ifølge FN-organet OCHA har 1.525 palestinere mistet livet. Av 1.196 identifiserte ofre er 1.033 sivile, blant dem 329 barn og 187 kvinner. 191 av de drepte var medlemmer av væpnede grupper.

* Israel har mistet 64 soldater og to sivile siden offensiven startet 8. juli. 1.520 soldater er lagt inn på sykehus. Også en thailandsk landbruksarbeider i Israel er drept.

* 475.000 mennesker er internt fordrevet på Gazastripen, ifølge OCHA.

* 3.160 raketter er skutt mot Israel siden 8. juli, ifølge det israelske forsvaret. 2.483 har truffet Israel, mens 559 er skutt ned av landets rakettforsvar.

* Israel har angrepet 4.626 mål på Gazastripen i den 27 dager lange operasjonen.

* Minst tolv sykehus er ødelagt, og fem av dem er stengt. Nesten 900 hus er helt eller i stor grad ødelagt, ifølge OCHA. (©NTB)

Jensehaugen peker på at palestinerne på Gazastripen er mest opptatt av en lettelse av den israelske blokaden, og på sikt en varig fredsløsning. For Israel er det viktigste å få slutt på rakettbeskytningen fra Gazastripen.

– Ved den forrige våpenhvilen ble ikke løftene oppfylt likt på begge sider. Hamas holdt stort sett sin del, men blokaden ble ikke særlig lettet, sier forskeren.


Også denne gangen er det mest sannsynlige utfallet at de underliggende problemene forblir uløste, og at en eventuell våpenhvile dermed bare holder en stund, mener han.

Utsiktene er svært dårlige til en varig løsning på konflikten, hvor en palestinsk og en israelsk stat eksisterer side om side.

USAs vilje til å engasjere seg vil trolig heller ikke bli større av at telefonen til utenriksminister John Kerry ble avlyttet av israelsk etterretning da han da han prøvde å mekle fram en fredsavtale tidligere i år, ifølge Der Spiegel.

Ødeleggelsene er store, blant annet i byen Beit Lahiya, etter fire uker med israelske angrep mot Gazastripen, hvor den palestinske islamistbevegelsen Hamas har makten. Foto: Finbarr O'Reilly / Reuters / NTB scanpix


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere