RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israels statsminister vil okkupere Gazastripen

Israelere ser på skadene forårsaket av en rakett skutt fra Gazastripen.
Israelere ser på skadene forårsaket av en rakett skutt fra Gazastripen. Foto: Stringer (Reuters)
Sist oppdatert:
- Israel vil slå kraftig tilbake.

Palestinske islamister har gjennomført det største rakettangrepet på lang tid mot mål i det sørlige Israel. Likevel er det ingen bekreftet omkommet i angrepene. Israelske ledere sier de vil slå kraftig tilbake.

Ifølge avisen Jerusalem Post skjøt israelsk artilleri onsdag granater mot «to mål knyttet til infrastruktur for terrorisme». Antirakettsystemet som kalles Jernkuppelen skal ha ødelagt to av rakettene som ble avfyrt, het det på avisens nettsider. Til tross for et godt utviklet rakettforsvar, klarte mann å treffe urbane strøk med  åtte av rakettene. 

Drepte tre palestinske krigere

Organisasjonen Islamsk hellig krig har tatt på seg ansvaret for rakettangrepet. Angrepet var en hevnaksjon etter at tre palestinere dagen før ble drept av en israelsk rakett, het det i en kunngjøring.

I en uttalelse fra den millitære vingen i Islamsk hellig krig, Al Quds, heter det at rakettangrepene var deres første svar på «de kriminelle handlingene til den zionistiske fienden i de okkukerte områdene Vestbredden og Gazastripe». Handlingene de sikter til, dreier seg trolig om drapene på tre av medlemmene i gruppen.

Skal vi tro meldinger fra palestinske millitante gruppen, er dette bare starten.

- Dere har ikke skjønt rekkevidden av hva vi er i stand til å gjøre, sa en talsperson for Al-Quds til et palestinsk nyhetsbyrå.

Israel hevder på sin side at de skjøt mot en gruppe palestinere som hadde skutt med bombekastere mot deres millitære tropper. Stridsspørsmålet er om de israelske troppene hadde krysset grensen til det palestinsk-kontrollerte området i Gaza.

– De har nå passert 50 raketter, og de fortsetter å skyte, sa en kilde i sikkerhetstjenestene i Israel til nyhetsbyrået AFP onsdag ettermiddag.

Israelske myndigheter oppfordret alle innbyggere som bor i en avstand på 40 kilometer eller mindre fra Gazastripen, til å holde seg i tilfluktsrommene.

Krever reokkupasjon

Israel vil slå kraftig tilbake, advarer statsminister Benjamin Netanyahu.

– Vi vil fortsette å slå tilbake mot dem som ønsker å skade oss. Vi vil skride svært kraftfullt til verks mot dem, sier han.

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman, som leder det høyreorienterte partiet Yisrael Beiteinu, mener angrepet er så alvorlig at Israel bør reokkupere Gazastripen.

– Etter et angrep som dette, en kryssild med mer enn 50 raketter, er det ikke noe annet alternativ enn en full reokkupasjon av hele Gazastripen, sier han til fjernsynskanalen Channel 2.

Israel trakk seg ut av Gazastripen i 2005.

Gir Israel skylden

Den palestinske bevegelsen Hamas, som har makten på Gazastripen, gir Israel skylden for opptrappingen.

– Vi advarer mot konsekvensene av enhver opptrapping, og vi understreker at palestinerne har rett til å gjøre motstand for å forsvare seg, sier islamistgruppens talsmann Ihab al-Ghassin.

Onsdag ble det også meldt om en kraftig eksplosjon i Gaza by, men årsaken til denne var ikke kjent. Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere