Den beryktede omikron-varianten, som ble oppdaget i Sør-Afrika i forrige uke, er nå påvist i Norge. Det er allerede mistanke om flere titalls omikron-tilfeller i Oslo.

Foreløpig data viser at også enkelte fullvaksinerte blir smittet av den nye varianten. Den israelske helseministeren Nitzan Horowitz hevder at tidlig data og informasjon om omikron-varianten tyder på at personer som har fått tre doser av Pfizer-vaksinen, er godt beskyttet mot omikron-varianten.

- Situasjonen er under kontroll. Det er ingen grunn til panikk, sier den israelske helseministeren.

Les også: Kjerkols beskjed til alle som er «sliten og lei og ser for seg nye runder med en ny virusvariant»

- Vi ventet oss en ny variant og vi er forberedt. De neste dagene vil vi få mer presis informasjon om hvor effektiv vaksinen er, men tidlige indikasjoner viser at dem som har en oppfriskningsdose, er høyst trolig beskyttet mot denne varianten, sier Horowitz.

Uttalelsene ble ytret under et besøk på en medisinsk klinikk i den israelske byen Beer Sheva, og ble gjengitt av den engelskspråklige avisen The Times of Israel.

Les også: Israel driller på et enda dødeligere covid-scenario

- Altfor tidlig å konkludere

Nettavisen har spurt Folkehelseinstituttet (FHI) om hva de mener om påstanden at 3 Pfizer-doser høyst sannsynlig beskytter mot omikron.

- Det mener vi er altfor tidlig å konkludere. Vi regner nok med at beskyttelsen mot alvorlig sykdom gjelder også omikron, skriver overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, i en SMS til Nettavisen.

Over fire millioner israelere hadde fått en tredje vaksinedose per 10. november. I skrivende stund er det om lag en halv million personer i Norge som har mottatt en tredje vaksinedose.

Aldersgruppen over 65 år, folk med underliggende sykdommer og helsepersonell har blitt prioritert i første omgang. Regjeringen legger opp til at resten av befolkningen over 18 år skal ha fått tilbud om en tredje dose innen påske.

Les også: Norsk vaksineforsker er helt uenig med Biden: - Dette er rimelig meningsløst

Professor med forsiktige spådommer

Jörn Klein, som er professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, mener det er bekymringsverdig at omikron har blitt den dominerende varianten i Sør-Afrika i løpet av noen få uker. Han er også bekymret over variantens tilsynelatende egenskap til å unnslippe immunsystemet til vaksinerte pasienter - såkalt immunevasjon.

- Det er fortsatt uklart om, og i hvilken grad, omikron har denne evnen, men jeg kan tørre å komme med de første forsiktige spådommene på grunn av de kjente endringene i genomet (arvematerialet red.anm.) til varianten, sier Klein til Nettavisen.

Les også: Fire tyskere smittet med omikron til tross for at alle var fullvaksinerte

- Betydelig mindre nøytralisert av antistoffer

Klein påpeker at antistoffene som dannes ved vaksinering, er først og fremst rettet mot piggproteinet til viruset. 32 av de 50 dokumenterte mutasjonene i omikron-varianten er festet på nettopp piggproteinet.

- Hvis piggproteinet endres av mutasjoner, som med omikron, kan antistoffer være dårligere i stand til å gjenkjenne det. Noen av mutasjonene i genomet til den nye varianten er allerede kjent for å gjøre det vanskeligere for antistoffer å binde seg til viruset, sier han.

- Omikron kombinerer mange kjente fluktmutasjoner med en rekke andre mutasjoner i samme region av piggproteinet, og jeg antar derfor at den nye varianten blir betydelig mindre nøytralisert av antistoffer. Det betyr at det smitter mer også blant vaksinerte, sier han.

- Positive nyheter

Klein trekker også fram positive nyheter. Selv om antistoffene som dannes av vaksinen skulle vise seg å være mindre effektive mot omikron, er en likevel beskyttet av vaksinen. Han sier at immunresponsen, som dannes ved vaksinering, består av både antistoffer og T-celler.

- Det er T-celler som ifølge dagens kunnskap gir et betydelig bidrag til en meget god beskyttelse gjennom vaksinasjon mot et alvorlig sykdomsforløp og død fra covid-19, sier Klein.

- For å si det enkelt blir ikke T-celler så lett forstyrret av mutasjoner, da de ofte gjenkjenner piggproteinet på andre steder enn antistoffer gjør. Derfor er T-celleresponser mer robuste og ikke påvirket av kjente mutasjoner med immunevasjon som egenskap. Jeg antar derfor at vaksinasjonene også beskytter omikron mot et alvorlig forløp, sier han.

Les også: Pfizer-toppsjefen med én god og én mindre god omikron-nyhet

- En booster kan være helt nødvendig

Klein tror at oppfriskningsdoser er et effektivt redskap i bekjempelsen av den nye omikron-varianten.

- Vaksinasjonene og spesielt boosterne (oppfriskningsdoser red.anm.) er fortsatt det mest effektive verktøyet mot pandemien. Fordi vaksinasjonsbeskyttelsen mot smitte avtar allerede etter noen måneder, øker sannsynligheten for en infeksjon, sykdom og et alvorlig sykdomsforløp som gjør sykehusinnleggelse nødvendig. For å forhindre dem er en boostervaksinasjon helt nødvendig, sier han.