RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Israelske soldater med Merkav-tanks nær grnseområdet mot Syria.
Israelske soldater med Merkav-tanks nær grnseområdet mot Syria. Foto: Menahem Kahana (AFP)

Israelske flyangrep mot syriske stillinger i Golan

Israelske fly angrep sent søndag ni mål i Syria som gjengjeld for at en israelsk tenåring ble drept av en granat skutt fra syrisk side av grenselinjen.

Tidligere søndag avfyrte israelske stridsvogner mot mål på den andre siden av grensa på Golanhøydene, som har vært okkupert av Israel siden 1967.

Blant målene som ble truffet, var et militært hovedkvarter og utskytingsramper, ifølge en kunngjøring fra den israelske hæren.

«Israels militære angrep syriske militære stillinger i Golan. Beboere i det nordlige Israel hørte eksplosjoner på syrisk side av grensa», meldte den israelske nettavisa Ynet.

Det har vært mange episoder langs grensa siden borgerkrigen i Syria brøt ut for tre år siden, men det er første gang noen er drept på israelsk side. I de fleste tilfellene dreier det seg trolig om streifskudd.

Israelsk-arabisk gutt

Foruten den 13 år gamle israelsk-palestinske gutten fra Galilea ble hans far og en annen person såret i angrepet på bilen de satt i. Faren var ansatt av det israelske militære.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu fordømte angrepet.

– Israels fiender har ingen skrupler. De nøler ikke med å angripe sivile, og de myrder til og med barn, slik som i morges, sa han i en telefonsamtale med den sørgende faren.

Militære kilder sier at bilen de kjørte i, tilhørte forsvarsdepartementet og ble brukt i byggearbeid langs grensa.

Hull i gjerdet

En talsmann for hæren, oberstløytnant Peter Lerner, sier de ikke er sikre på om det var en sprengladning, en rakett eller en granat som traff bilen. Men de har observert et hull i grensegjerdet der et prosjektil kan ha passert.

Angrepet fant sted ved Tel Khazeka, like sør for Quneitra som ligger midt på Golanplatået.

Den syriske eksilorganisasjonen Syrian Observatory for Human Rights opplyser at det var kamper i området mellom syriske regjeringsstyrker og opprørere, og at regjeringsstyrkene hadde skutt mot landsbyer i Quneitra-området.

Okkupert og annektert.

Israel, som fortsatt formelt sett er i krig med Syria, erobret 1.200 kvadratkilometer av Golanhøydene under seksdagerskrigen i 1967. Senere er området annektert, noe som ikke anerkjennes av det internasjonale samfunnet.

Rundt 510 kvadratkilometer av Golanhøydene er fortsatt under syrisk kontroll, og FN har en tilstedeværelse i en buffersone mellom de to landene.

Syriske regjeringsstyrker er til stede på Golanhøydene, men det er også opprørsgrupper, blant dem opprørere med tilknytning til al-Qaida som er fiendtlig innstilt til Israel.

Hizbollah

Trolig er også Hizbollah-soldater fra Libanon som støtter president Bashar al-Assad på plass, noe som gjør at Israel frykter å bli et mål under og etter krigen.

Siden borgerkrigen startet i 2011, har det vært en lang rekke episoder langs den spente grenselinja. Rett som det er er prosjektiler skutt over grensa, som oftest trolig streifskudd fra kamper på syrisk område.

Noen ganger har Israel svart, blant annet i mars da israelske fly angrep syriske stillinger etter at fire israelske soldater ble såret i en bombeeksplosjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere