RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Israelvenner hyller Trump


Hyller Trump: – Jerusalem har vært det jødiske folkets hovedstad i tre tusen år, og hovedstaden i den moderne staten Israel i snart 70 år. Hva norske politikere sier, forandrer ingenting på det, mener daglig leder Conrad Myrland i Med Israel for fred.
Hyller Trump: – Jerusalem har vært det jødiske folkets hovedstad i tre tusen år, og hovedstaden i den moderne staten Israel i snart 70 år. Hva norske politikere sier, forandrer ingenting på det, mener daglig leder Conrad Myrland i Med Israel for fred. Foto: Saul Loeb (AFP / NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Norske Israel-venner jubler over president Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, men norske partier og medier er kritiske.

Trump har høstet unison kritikk verden over etter sin kunngjøring, og ledere verden over frykter at beslutningen kan ha vært siste spiker i kista for en tostatsløsning.

– Dette kan føre partene lengre vekk fra forhandlingsbordet. Jerusalems status må løses gjennom forhandlinger, skrev statsminister Erna Solberg (H) på Twitter.

Andre ledere viser til at FNs sikkerhetsråd har slått fast at Israels okkupasjon og anneksjon av Øst-Jerusalem er ulovlig.

Les også: Trump trosser alle advarsler

– Solberg bommer

Norske Israel-venner jubler imidlertid over den amerikanske presidentens beslutning og mener Solberg og andre ledere bommer i sin kritikk.

– Jerusalem har vært det jødiske folkets hovedstad i tre tusen år, og hovedstaden i den moderne staten Israel i snart 70 år. Hva norske politikere sier, forandrer ingenting på det, mener daglig leder Conrad Myrland i Med Israel for fred.

Norge og andre land bør nå i likhet med USA flytte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem, mener han.

– En gledens dag og en historisk dato, mener Dag Øyvind Juliussen, som er leder for norsk avdeling i Den internasjonale kristne ambassaden i Jerusalem (ICEJ).

Les også: Støre: - Uansvarlig av Trump

Takker Trump

Sjefredaktør Vebjørn Selbekk i avisa Dagen gleder seg også over Trumps beslutning.

– Tusen takk, Trump, skriver han i en lederartikkel.

– Hvorfor fortsetter verdens nasjoner å ydmyke Israel ved å nekte å plassere sine ambassader i hovedstaden Jerusalem, spør Selbekk.

– Det kan da ikke være slik at terrorister, ekstremister og islamske radikalere skal gis vetorett over amerikansk utenrikspolitikk, eller noen som helst annen politikk, for den saks skyld. Det som er rett å gjøre, bør gjøres uavhengig av hva voldsmenn og fanatikere i Midtøsten mener, skriver han.

Stort feilgrep

Samtlige norske partier, fra Rødt til Frp, mener derimot at det var et stort feilsteg av Trump å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og varsle ambassadeflytting, og det samme gjør lederskribentene i aviser som Aftenposten og VG.

– Et stort og alvorlig feilgrep, skriver VG på lederplass.

– Et slik erklæring fremmer ikke fred, slik Trump påsto. Det skaper ny usikkerhet og sår ufred, mener avisen som frykter at utspillet vil høyne konfliktnivået og resultere i en ny palestinsk oppstand.

– Man kan vanskelig gi uttrykk for en tydeligere stillingtagen i spørsmålet om hvilken side i konflikten man støtter, enn å flytte selve ambassaden til Jerusalem, mener Aftenpostens lederskribent, som konstaterer at USA nå har utspilt sin rolle som mulig megler.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere