I sin nyeste rapport skriver den amerikanske tankesmien Institute for the study of war (ISW), som følger invasjonen av Ukraina svært tett, at Kremls tillit til Wagner-leder Jevgenij Prigozjin er svekket:

– Prigozhins stjerne har begynt å falme etter måneder med tilsynelatende fremgang, etter at han ikke har klart å innfri løftene om å ta Bakhmut med sine egne styrker, skriver ISW natt til mandag.

I helgen meldte britisk etterretning at fronten i Ukraina er fastlåst. Det eneste stedet der russerne har en liten fremgang er muligens i områdene rundt Bakhmut, men dette er en by russerne har forsøkt å ta siden i fjor sommer, uten å lykkes. Spesielt den private russiske leiesoldat-gruppen, kalt Wagner-gruppen, har vært sentral i denne offensiven. De har befunnet seg i området utenfor Bakhmut by siden juli 2022.

Les mer om Bakhmut her: Putin skal være «besatt av byen»: – Så det samme i Mariupol

Vil gjenoppbygge militæret

Nå lister ISW opp flere nylige innførte militære reformer og utnevnelser, som indikerer at Putin og Kreml fremover vil fokusere på å styrke, gjenoppbygge og utvide det tradisjonelle russiske militæret. Dette «markerer en betydelig endring», mener ISW, med tanke på at russerne i fremtiden vil stole mer på egne styrker, i stedet for kortsiktige, utradisjonelle løsninger, som Wagner-gruppen.

– Putins helomvending ble mest tydelig da han ikke ga Prigozjin eller hans Wagner-styrker honnør for erobringen av Soledar under et TV-intervju 15. januar, mener ISW.

– En god ting

Wagner-gruppen ble i helgen stemplet som en kriminell organisasjon av USA, og har tidligere vært i søkelyset for henrettelse av en angivelig desertør med slegge.

– Marginaliseringen av folk som Prigozjin, som har fått menn henrettet med slegger og deler ut Wagner-slegger som gaver, er en god ting, skriver ISW, og legger til at dette i fremtiden vil redusere risikoen for «irrasjonelle russiske eskaleringer».

Les også: Putin-venn med sterk advarsel til Vesten: – Global katastrofe

– Det er aldri bra å ha folk som Prigozjin nær maktens sentrum, så enhver indikasjon på at han trekkes bort fra makten er positiv, skriver tankesmien, som også legger til at Prigozjin fremdeles ikke er borte, og neppe vil bli fullstendig eller permanent fjernet fra «Putins sirkel», i tilfelle russernes tradisjonelle styrker feiler – igjen.

– Bekymringsfullt

Samtidig er det ikke bare positivt for Ukraina og Nato at Russland nå utfører en tidlig vårrengjøring i deres egen militære struktur:

– Gjenreisningen av det profesjonelle russiske militæret er også bekymringsfullt. Prigozjin kunne aldri ha etablert et formidabelt og bærekraftig nasjonalt militærapparat. Så lenge Putin favoriserte Prigozjins og andres irregulære tilnærminger for å fortsette krigen, utsatte Putin den dagen Russland kunne gjenopprette et mektig konvensjonelt militær, skriver ISW.

Les også: Setter opp luftvern i Moskva: – Spørsmål om tid før det vil komme et angrep

De skriver videre at Putins nylige omfavnelse av Russlands generalstabssjef Valerij Gerasimov og de tradisjonelle styrkene «sannsynligvis har satt Russland tilbake på kursen mot å gjenoppbygge militæret».

– NATO vil gjøre klokt i å merke seg denne utviklingen som et spørsmål om sin egen fremtidige sikkerhet, i tillegg til alt det kan ha å si for Ukraina, avslutter tankesmien.

Britisk etterretning

Også britisk etterretning omtaler det spente forholdet mellom Gerasimov og Prigozjin mandag morgen. Forsvarssjef Gerasimov fikk nylig rollen som øverstkommanderende for Russlands styrker i Ukraina.

– Gerasimov vil sannsynligvis fokusere på å forbedre troppenes disiplin, tror britene.

– Siden han overtok kommandoen har offiserer forsøkt å slå ned på ikke-regulære uniformer, reise i sivile kjøretøy, bruk av mobiltelefoner og ikke-standard hårklipp, legger det til.

Blant annet barbering har det også blitt satt søkelys på. Britene skriver at prioriteringen har blitt møtt med mye hån, blant andre fra russiskinnsatte tjenestemenn i Donetsk som beskriver prioriteringen som en «farse» som vil «hemme prosessen med å ødelegge fienden».

Også Wagner-leder Prigozjin har kritisert barberingen, og uttalt at «krig er tiden for de aktive og modige, og ikke for de glattbarberte».

Gerasimov har tidligere blitt omtalt som «jævla drittsekk» av soldater i Wagner-gruppen. Les mer her.

Britene har liten tro på Gerasimov:

– Den russiske styrken mål fremdeles tåle en fastlåst situasjon og store tap; Gerasimovs prioritering av stort sett mindre reguleringer vil sannsynligvis bekrefte bekymringene hos hans mange skeptikere i Russland, skriver de.