RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

IT-bransjens Reinåsutvalg

Sist oppdatert:
Den nye toppsjefen i Ementor slaktet selskapet da han for første gang presenterte tall for første kvartal. Les iMarkedet.nos gjennomgang av den dramatiske situasjonen her
Les også:

Ikke ny emisjon i Ementor
Ementor svakt som varslet

Se presentasjonen på webcast:

Se Ementor på webcast

Jo Lunder hadde sin debut torsdag da han skulle fremlegge tall for første kvartal i Ementor.

Tre virkedager før kvartalstallene skulle fremlegges hadde selskapet varslet markedet om store tap og forventningene var på et lavmål.

Selskapet leverte et minusresultat på 86,2 millioner kroner, mens men fikk en omsetning på 971,9 millioner kroner. Samme periode i fjor var de tilsvarende tallene et minus på 2,3 millioner kroner og en omsetning på 1,28 milliarder kroner.

Les om resultat:
Ementor svakt som varslet

Slakt

Men tallene kom fullstendig i skyggen av Jo Lunders regelrette slakt av selskapet. I det som kunne minne mye om et IT-bransjens Reinås-utvalg gikk han løs på selskapet.

I går leverte det såkalte Reinås-utvalget sin knusende kritikk mot Utenriksdepartementets håndtering av Tsunami-katastrofen. Lunder leverte likeledes en slakt av den tidligere ledelsen i Ementor.

- Vi mangler strategisk fokus. Vi er ikke en nordisk gruppe, men fire nasjonale forretninger med forskjellig markedsposisjon, profiler og utfordringer, innledet Lunder som gikk løs på den restruktureringen som har funnet sted i selskapet.

- Selv om selskapet dramatisk har nedskalert de siste fem årene gjennom tradisjonell kostnadskutting og "financial engineering" så har man ikke restrukturert for å betjene våre forretningsbehov, fortsatte Lunder.

Lunder fortsatte gjennom flere slider der han gikk løs på hvordan selskapet var styrt, blant annet at selskapet i dag bruker sine ressurser på brannslokking, ikke å skape verdier.

Han langet også ut mot selskapets outsourcings-satsning.

- Vi har fire outsourcingsselskaper, som riktig nok vokser raskt, men som ikke har kritisk masse, skalerbarhet eller den nødvendige effektivitet.

Resultatvarsel

Flere har stilt spørsmål ved hvorfor selskapet sendte ut et resultatvarsel bare tre dager før resultatrapporten. På spørsmål fra iMarkedet.no svarte styreformann Åge Korsvold at de fikk den informasjonen om svakere resultat og behovet for nedskrivning så sent som denne helgen.

Ikke lenger nordisk

Lunder påpekte at Ementor ikke lenger skulle styres som et nordisk selskap, med en toppledelse som skulle "topplede" virksomhetene i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Han skulle selv jobbe med lederne i disse landene for å få resultatene opp. Særlig virksomheten i Danmark er det store problemet.

Selskapet sto alene for nesten 50 millioner kroner i tap på en omsetning på 196,2 millioner kroner. Her var det store problemer blant annet i konsulentdelen som følge av høyt gjennomtrekk av ansatte. Danmark ble av Lunder beskrevet som "not a quick fix."

I Sverige var situasjonen beskrevet som bedre, men det måtte fokuseres på å sikre kundene og holde risikoen under kontroll. I Norge, som har vært lokomotivet i Ementor, ble situasjonen beskrevet som "seriøs, men ikke alarmerende." Finland var eneste land der Ementor faktisk tjener penger. Selskapet fikk et driftsresultat på 1,3 millioner kroner, men omsatte for bare 75,7 millioner kroner.

Avviser ny emisjon

Da ingen i salen spurte selv fant Åge Korsvold på sin plass å bringe ordet emisjon opp på bordet da spørsmålsrunden var over. Han avkreftet spekulasjoner om at selskapet ville gjennomføre noen emisjon, og mente at selskapet ikke har tatt tak i de fundamentale utfordringene som følge av kapitaltilgangen fra markedet.

- Selskapet må klare seg med det de har, sier Korsvold som mener at Ementor har hatt det for lett med å få tak i penger og at dette har vært en sovepute. Skal det bli aktuelt med emisjoner på et senere tidspunkt så må det være fordi selskapet da leverer.

Ementor-sjef Jo Lunder avviste iMarkedet.nos spekulasjoner om at selskapet i dag var i brudd med lånebetingelsene til bankene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere